Klidové zóny v Praze ustupují výstavbě

Pražský deník | 12.9.2007

V mnoha částech metropole se občané budou místo do zeleně muset dívat na bytové domy a kancelářské budovy

Praha/ Boj o každý metr volného pozemku v centru Prahy. Tak by se dala popsat situace několika posledních let na trhu s pozemky hlavního města. V situaci neustálých změn územního plánu a nových developerských projektů však Pražanům před očima kromě nevábných zákoutí mizí také zeleň nebo hřiště.

Jedním z míst, kde lidé nesouhlasí se zástavbou volné zelené plochy, jsou nyní například Vinohrady, kde by měla zmizet zelená plocha ve vnitrobloku v Kouřimské ulici. Malý parčík v současné době vlastní Česká spořitelna. Ta jej nyní posílá do dražby s tím, že je určen územním plánem k zástavbě. Někteří obyvatelé se jej proto rozhodli bránit zuby nehty. Za sebou již mají jedno protestní shromáždění a podle zakladatelky občanského sdružení Park Kouřimská Evy Pertlové budou následovat další.

U rybníka budou byty

Další dnes zelené místo, které by se mohlo v budoucnu stát novou rezidenční čtvrtí, je u Kyjského rybníka. Radnice Prahy 14 bude v září schvalovat prodej pozemků kolem Broumarské ulice. S návrhem však nesouhlasí nejen místní, ale ani někteří zastupitelé. „Masivní bytová výstavba sem nepatří. Jde o jedinečnou lokalitu, která by měla sloužit ke sportovním a relaxačním účelům,“ uvedl obyvatel Kyjí a člen majetkové komise Zdeněk Horák.

Odpor části lidí vzbudil také projekt jedné z administrativních budov v pankráckých ulicích Na Strži, Jankovské a Neveklovské. Část dnes zanedbaného hřiště bude zastavěna až třináctipatrovou budovou. Soukromý developer sice musí zachovat větší část plochy pro sport, zatím však neinformoval, o jaké sportoviště půjde. Malý plácek pro fotbal však zřejmě u exkluzivních kanceláří nezůstane a vykáceno bude i několik vzrostlých stromů. „Nechci tu ani stavbu, ani kácení stromů,“ odmítla budoucí záměry obyvatelka jednoho z domů v ulici U Nových domů Marcela Husáková. O část zeleně přijde v budoucnu zřejmě i ulice Evropská v Praze 6. Mezi hotelem Diplomat a Banskobystrickou postupně skupuje pozemky Úřad městské části Prahy 6, který je po majetkovém scelení chce nabídnout k zástavbě. „Praha 6 kupuje pozemky, aby je dále komerčně využila, což s největší pravděpodobností povede k zániku současné zelené plochy,“ uvedl zastupitelka Prahy 6 a hlavního města Prahy Petra Kolínská (SZ), která se záměrem zeleň zrušit nesouhlasí.

Trávu nahradí staveniště

Budoucí pohled na staveniště mají jistý také obyvatelé Batelovské ulice v Praze 4. Již v pátek 21. září zde bude položen základní kámen k administrativní budově, která se nachází na pozemku o výměře osm tisíc metrů čtverečních. „Proti stavbě brojíme už roky. Poprvé jsme se o zastavění plochy dozvěděli před deseti lety, tehdy jsme také začali sepisovat první petice,“ řekla obyvatelka Batelovské ulice Dana Jurášková. Dosud největší odpor místních obyvatel v Praze vzbudily snahy vykácet přibližně patnáct hektarů Klánovického lesa kvůli rozšíření golfového hřiště. Minulý týden ve čtvrtek před magistrátem na Mariánském náměstí protestovalo na pět set obyvatel Klánovic, Úval a Újezdu nad Lesy, jimž se záměr nelíbí.