Vzácný důl opět zmizí. Navždy

Mladá fronta DNES - Regionální mutace Praha - 7.12.2006

Stavební firma začala zasypávat zachovalý důl z 19. století. Jeskyňáři nesouhlasí, chtěli ho zkoumat Hloubětín - Směsí popílku a cementu začali včera stavebníci zavážet unikátní důl Jitka z poloviny 19. století. Na pozemcích, pod nimiž se důl nachází, mají vyrůst rodinné domy.

Názory na to, zda podzemní chodby, v nichž lidé kdysi těžili pískovec, mají být zasypány, se přitom stále rozcházejí. Na jedné straně stojí jeskyňáři a geologové, na druhé pak archeologové, stavitelé a místní radnice.

Důl je výjimečný tím, že zůstal tak, jak ho těžaři opustili. Na stěnách jsou vidět jejich značky nebo záseky na dřevěné louče, kterými si na práci svítili. "Jedná se zhruba o sto metrů chodeb a dva větší sály. Krásně bychom tu mohli studovat geologické profily země. Bylo by dobré, kdyby se zasypáváním ještě chvíli počkali, abychom mohli provést důkladné výzkumy," uvedl geolog Václav Cílek.

Hrozil propad půdy

Proč tedy jeskyňáři a geologové neprotestovali dříve? "O prostorách jsme se dozvěděli poměrně nedávno, a to ještě náhodou. Upozornila nás na ně studentka z Gymnázia Botičská, která tam nedávno byla na exkurzi," stěžuje si Martin Přibil z občanského sdružení KD Báňsko-historická a speleologická společnost.

S tím však nesouhlasí místní radnice. "Již v roce 2004, kdy jsme v oblasti budovali kanalizaci, jsme udělali inženýrsko-geologický průzkum. Jeskyni jsme popsali, zaměřili a zjistili, že je nestabilní, že se musí zasypat. V oblasti by mohlo dojít k propadům půdy," vysvětluje Miroslav Froněk, starosta Prahy 14. Tuto verzi podporuje i archeolog Milan Kuchařík, který na stavbu dohlíží. "Kolegové o jeskyni museli vědět, a přesto neprojevili zájem o další výzkumy. Z archeologického hlediska je lom poměrně nehodnotný, protože je relativně nový," uvedl Kuchařík.

Odborníci na podzemí se obávají, nakolik byl průzkum důkladný. Kolikrát prý stačí vyztužit kritická místa a objekt pak lze zachovat. V okamžiku, kdy bude bývalý důl Jitka zasypán, jeho hodnota poklesne. Potom bude prakticky nemožné ho znovu zpřístupnit. A i kdyby se to povedlo, stopy po práci tehdejších těžařů budou zcela zničené.

Prohlaste důl za památku!

V blízkosti dolu Jitka existuje několik dalších jeskyní, mezi největší patří důl Bílý kůň. Jeho hodnota je menší, protože je poškozený. V padesátých letech fungoval jako sklad zeleniny, nyní je z něj nelegální skládka. "Považoval bych za správné, aby byl Bílý kůň prohlášen za památku. Aby se oplotil, vyčistil a zpřístupnil," uvedl geolog Cílek.

Prohlásit důl za památku chce i radnice Prahy 14, ale ministerstvo kultury prý nesouhlasilo. "Budeme se i nadále pokoušet, na objektu nám záleží," slíbil starosta Froněk.