Hlavní menu:

22.07.2013, autor: Právo 20.7.2013, kategorie: Broumarská Sever - Jih

Architekti řešili, co se starými Kyji

Kostel sv. Bartoloměje stojí v Kyjích od roku 1236. Kdo ho nezná, myslí si často podle charakteru věže, že jde o tvrz. S výjimkou bezprostředního okolí kostel obklíčily paneláky. Radnice Prahy 14, která sídlí na Černém Mostě, uspořádala architektonickou soutěž, jak upravit okolí kostela, aby z něj vzniklo nové centrum celé lidnaté městské části.

Problém je však v tom, že město asi před sedmi lety s pomocí evropských fondů nechalo zrekonstruovat Broumarskou ulici, z níž se stala rušná zkratka na černý Most. Vede přímo kolem kostela, pod ní se skrývá vlaková zastávka. Úloha architektů, jak se s takovým stavem vypořádat, nebyla snadná.

Porota, v níž usedl i starosta Radek Vondra (TOP 09), první cenu neudělila. Cenu druhou a s ní spojenou odměnu 90 tisíc korun získal ateliér Headhand. „Autoři si podle poroty správně uvědomují, že kvalitní veřejné prostranství potřebuje být vymezeno budovami. Autoři doplněním budov uzavírají horní část a doplňují domy v Broumarské ulici. Její dopravní zatížení nevnímají jako nevýhodu, ale jako přínos“ popsala mluvčí Prahy 14 Marcela Uhlíková.

Statky u kostela, v jednom z nich už je restaurace, i opravená bývalá fara by měly podle architektů doplnit význam místa. Jenomže porota takovou snahu o oživení místa, kolem něhož se jen projíždí, považovala za nedostatečnou.  „Je jistě žádoucí výšky zástavby nastavit tak, aby si kostel zachoval svoji dominantní polohu. Vzhledem k povaze úkolu vybudovat živé centrum lokality je na zváženou vazba na vodní plochy. Porota si váží měkké přírodní vazby na rybník a Rokytku vložením luk,“ uvedla mluvčí.

Krajinářsky velkorysý návrh architektů Fišera, Vojtíška a Hrubanové si odnesl cenu třetí, spojenou s odměnou 60 tisíc korun. Jádrem je návrh promenádní aleje spojující Čihadla s Lehoveckým hřbetem. Porotcům tentokrát vadilo, že okolí Broumarské ulice by zůstalo nezastavěné.

Fakt, že architekti a urbanisté mohou vyhovět požadavkům zadavatelů někdy jen těžko, ukazují výtky poroty k poslednímu oceněnému návrhu, jehož tvůrci z ateliéru Šafer-Hájek Architekti získali 30 tisíc korun. Porota jim vytkla riziko, že kolem komerčního parteru v okolí kostela „hrozí solitérní zástavba sídlištního typu bez dostatečné specifikace veřejných prostorů“.

 

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011