Hlavní menu:

05.06.2013, autor: Časopis ČTRNÁCTKA č. 6/2013, kategorie: Zajímavosti z tisku

BLACKVILLE NA ČERNÉM MOSTĚ

BLACKVILLE NA ČERNÉM MOSTĚ

Festival STREET FOR ART má za sebou premiéru na Praze 14. Na osm dní vytvořil ze staveniště naproti stanici metra černý most park a pokusil se změnit nejen vzhled místa, ale také jeho název. Jméno Blackville odkazuje na slavný film dánského režiséra Larse von Triera, který místo kulis použil jen náčrty domů a ulic. Hlavní úloha a pozornost se tak zaměřila na aktéry příběhu.

Stejně tak se organizátoři letošního festivalu rozhodli dát maximální prostor aktivním účastníkům z řad široké veřejnosti, odborníků a představitelů městské části. Ti poslední ostatně sehráli jednu z hlavních rolí ještě před začátkem festivalu, když pomohli s vyřizováním všech nutných povolení spojených s organizací festivalu na dosud „neodsvěcené“ stavbě.

Počasí, které se k festivalu letos otočilo spíše zády, neohrozilo naštěstí několik zásadních akcí celého festivalu: zahajovací Dětské fórum Prahy 14, samotné Fórum zdravé městské části nebo debatu Čtyři stoly pro veřejnou správu kultury, která festival ve středu 29. května uzavřela. Naopak sobotní zasedání Metropolitní ozvučné desky, které navštívila řada jejích členů, uznávaných architektů urbanistů, sociologů a představitelů města, se změnilo v téměř táborový zážitek díky vydatnému dešti, který všechny účastníky stmelil u jednoho stolu. Během festival proběhla řada debat a projednání zaměřených na konkrétní lokality Prahy 14, jako je hloubětínské Vetiškovo náměstí a prostranství u metra Hloubětín nebo samotná lokalita takzvaného Blackvillu, na metru Černý Most, kde se festival odehrával. Veškeré výstupy z debat a workshopů budou během června dostupné na webových stránkách Prahy 14 kulturní a pro městskou část mohou posloužit jako inspirativní zásobník nápadů na proměnu charakteru lokalit třeba i za využití nenáročné intervence a zapojení veřejnosti.

Věříme, že se podařilo letošnímu ročníku festivalu Street For Art díky viditelné proměně prostoru u stanice metra i díky otevřeným debatám naplno ukázat, že proměna veřejného prostoru a vztahu obyvatel k němu je možná. Přesto, že od všech vyžaduje aktivní zapojení. Těšíme se na další ročník festivalu na Praze 14!

» Přejít na článek BLACKVILLE NA ČERNÉM MOSTĚ na webu http://www.praha14.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011