Hlavní menu:

08.01.2011, autor: Metro: Magda Hettnerová , kategorie: Zajímavosti z tisku

Boj o nádraží nekončí. Nahradí památku silnice?

Boj o nádraží nekončí. Nahradí památku silnice?

České dráhy se odvolaly proti rozhodnutí ministerstva kultury, podle něhož se část Nákladového nádraží Žižkov má stát kulturní památkou.

Postavit novou silnici, nebo zachovat kulturní památku? Spor mezi památkáři a developery zatím nemá řešení. Jablkem sváru je v tomto případě funkcionalistická budova Nákladového nádraží Žižkov, kterou ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. Proti tomu se okamžitě odvolaly České dráhy, které pozemky nádraží na Žižkově vlastní. Rozhodnutí se nelíbí ani developerům, kteří tu mají během následujících let vystavět celou novou čtvrť.

„Podali jsme proti rozhodnutí rozklad,“ potvrdil ředitel developmentu společnosti Sekyra Group Leoš Anderle. Důvodem je podle jeho slov fakt, že s plánovanou silnicí, která by měla navázat na Olšanskou ulici a vést v místě, kde nyní budova stojí, počítá i návrh územního plánu města, s nímž již ministerstvo souhlasilo. „Otázkou je, k čemu bude budova, která má rozlohu sto tisíc metrů čtverečných a kterou není možné na nic adaptovat. Navíc tím, že bude kulturní památkou, ji bude těžké jakkoli přestavět,“ upozorňuje Anderle. S tím však nesouhlasí někteří architekti. „Nevidím důvod, proč by nebylo možné ji modernizovat. Je to mimořádná stavba, kterou by bylo možné zakomponovat do nové výstavby,“ řekl architekt Zdeněk Lukeš. „Silnici, co tudy má vést, lze uložit pod zem,“ dodal.

Proč je vzácná

Budova Nákladového nádraží Žižkov je podle odborníků vůbec nejdokonalejší funkcionalistická průmyslová stavba z počátku 30. let v Praze.

Na její stavbě se podíleli špičkoví odborníci a v době svého vzniku neměla konkurenci.

Stavba má tvar písmene U. V jejím čele byla administrativní budova, postranní křídla sloužila jako sklady. Mezi nimi vedly koleje a z druhé strany zase nájezdové rampy pro auta.

» Přejít na článek Boj o nádraží nekončí. Nahradí památku silnice? na webu http://www.metro.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011