Hlavní menu:

30.10.2001, kategorie: Broumarská

Broumarská ulice se bude rekonstruovat

http://praha.mojenoviny.cz/z_regionu/V120011030000093.html

Večerník Praha - 30.10.2001

Dlouhodobý spor o rekonstrukci silnice procházející přes Kyje se chýlí ke konci. Ačkoli se obě strany úplně neshodly, radnice tvrdí, je Broumarská už rekonstrukci potřebuje. V okolí kostela sv. Bartoloměje budou při rekonstrukci probíhat také kontrolní měření, Jestli není tato památka ohrožena.
ČERNÝ MOST - Praha 14 patří mezi části Prahy, které se rozvíjí velmi dynamicky. I přes snahu úřadu o kvalitní komunikaci a rozvoj ve prospěch obyvatel, existují problematické oblasti. "My jako obyvatelé Kyjí cítíme, že nás radnice odstrkuje do pozadí a našimi problémy se vůbec nezabývá," nechal se slyšet muž, který bydlí v těsném sousedství románského kostela, Právě kostel svatého Bartoloměje patří mezi nejvzácnější kulturní památky v celé čtvrti. "V jádru sporu samozřejmě kostel figuruje, protože provoz na Broumarské a jím způsobené vibrace podle sdružení Zdravé Kyje mohou narušit statiku vzácné památky," vysvětlil Jan Výborný, jeden z projektantů, kteří zpracovávají plány rekonstrukce,

"Z našeho pohledu je rekonstrukce pozitivní právě kvůli snížení otřesů, ale velmi důležitá je také výstavba kanalizace, protože část Broumarské blízká rybníku je neustále podmáčená," doplnil architekt. Sporným bodem rekonstrukce zůstává také budova školy, která stojí v těsné blízkosti kostela. Podle úředníků je budova v havarijním stavu, a proto by bylo nejjednodušší ji zbourat. "Vzhledem ke stavu budovy, která nebyla v posledních letech moc využívaná, bychom ji rádi odstranili a na jejím místě vybudovali park, který by také otevřel pohled na kostel," uvedla vedoucí odboru výstavby Prahy 14 Věra Joudová.

Tato varianta ale nevyhovuje aktivistům, kteří usilují o zachování školy. "Pokud to zbourají, budou muset strhnout i bývalý statek, který se Školou sousedí, jinak by v podstatě ničeho nedocílili," míní starší muž, který si nepřál uveřejnit jméno, Městská část nyní čeká na vyřízení formalit a plánuje měření v kostele, "Po dobu rekonstrukce budeme měřit označené praskliny ve zdech kostela, což by mělo ukázat, jestli rekonstrukce nebo jiné vibrace mohou památku narušit," vysvětlil architekt Jan Výborný.

Obavy o kostel jsou podle jeho slov neopodstatněné, ale nelze je ani podceňovat. Praha 14 také nedávno zkolaudovala nové obytné budovy a plánuje další rozvoj nejen bytové, ale také obchodní výstavby.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011