Hlavní menu:

16.08.2012, autor: iDnes 14.8.2012 , kategorie: Městská hromadná doprava

Čekáme kolaps, jsme připraveni řvát, říkají na změny MHD pražské radnice

Čekáme kolaps, jsme připraveni řvát, říkají na změny MHD pražské radnice

Radnice pražských obvodů se ozvaly proti změnám v MHD, které schválilo vedení Prahy. Podle představitelů městských částí se fungování veřejné dopravy zhorší. "Obávám se, že cestující jsou vystaveni pokusu, který v září skončí dopravním kolapsem v metropoli," řekl místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos.

"Nejsem schopen pochopit, že k tomu Praha přistoupila i přes odpor několika městských částí, přes kritiku odborníků z ČVUT," zlobí se Bodenlos.

Podle něj nebudou Pražané kvůli prázdninám a dovoleným na změny připraveni a za necelé tři týdny je zaskočí. "Občané nebudou schopni během posledních prázdninových dnů vstřebat tak fatální rozsah změn," dodal.

Cestování veřejnou dopravou se zhorší podle představitelů radnice Prahy 10 také v této městské části. "Chápeme úsporná opatření, ale v rámci dopadu na cestující z Prahy 10 by měly být změny řešeny citlivěji. Zrušení některých linek a navrhované náhradní spoje v nás vzbuzují obavy o funkčnost a plynulost přepravy cestujících," řekl starosta Milan Richter.

Za problém považuje třeba zrušení tramvajové linky číslo 19. "Navrhovali jsme řadu řešení, abychom předešli komplikacím a stresovým situacím pro cestující, bohužel ve většině případů nebyla vyslyšena," uvedl Richter.

Také Praha 6 s plány vyjádřila nesouhlas, a to již 30. května. A na svém si trvá. "Magistrát nevyhověl našim požadavkům a materiál uzavřel v podstatě tak, jak byl na začátku," tlumočila postoj radnice mluvčí Prahy 6 Adéla Veverková.

Mezi podmínkami bylo třeba to, že autobus 206, který v části trasy nahradí linku 218, bude mít stejný interval jako nyní. "Pro nás je náhrada linky 218 priorita, spojuje sídliště Dědina s 'Kulaťákem'. Takhle lidé budou přestupovat a zhorší se jim cestování," řekla Veverková. Lidé totiž pojedou z Dědiny autobusem, pak přestoupí na tramvaj a teprve ta je doveze k metru na Dejvickou.

"Absolutně nechápeme, proč magistrát změny spustí před otevřením prodlouženého úseku metra A do Motola," dodala Veverková.

Mlejnský: 125 si ohlídáme, pak kdyžtak začneme řvát

Potíží se obává i Praha 5. Radní nesouhlasili hned s několika změnami. Mezi nimi se zkrácením trasy autobusu 123 ze Šmukýřky na Kavalírku nebo s navrhovanou změnou tras tramvají číslo 4 a 6 na území Prahy 5. Problematické je zrušení autobusů 217 a 130 a nový návrh vedení linek 176 a 191 a také změny autobusových linek v oblasti Barrandova a Hlubočep.

Radnice Prahy 11 se zase chce zaměřit na linku 125, která by měla nově zajíždět až na Skalku. "Obecně ty změny nejsou pro Prahu 11 problematické, ale 125 si pohlídáme, je to takové naše miminko a funguje výborně," řekl starosta Dalibor Mlejnský. Podle jeho slov jej vedení Ropidu opakovaně ujišťovalo, že se doprava pro obyvatele Prahy 11 nezhorší. "Když ano, okamžitě začneme řvát," dodal.

Z radnic zazněla také výtka, že hlavní město schválilo změny v krátké době a jednotlivé městské části nedostaly dost času, aby se ke změnám vyjádřily.

"Časový prostor, který byl dán městským částem k připomínkování tohoto zásadního materiálu celosíťové optimalizace Pražské integrované dopravy, je naprosto nedostatečný," uvedl radní Prahy 5 pro dopravu Marek Kukrle.

Zdroj: iDnes 14.8.2012

http://zpravy.idnes.cz/zmeny-v-mhd-v-praze-0ae-/domaci.aspx?c=A120814_155440_praha-zpravy_ab

» Přejít na článek Čekáme kolaps, jsme připraveni řvát, říkají na změny MHD pražské radnice na webu http://zpravy.idnes.cz/.

Ke stažení: MHD_zmeny_P14_1-3.jpg, 296 kB;
tiskovka_2012-08-15_planky_pid_2012-09_2strana-1.pdf, 2 MB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011