Hlavní menu:

05.06.2014, autor: ČTRNÁCTKA č. 6/2014, kategorie: Různé stavby

Co se bude dít s černou stavbou v Herdovské

Co se bude dít s černou stavbou v Herdovské

Od jara letošního roku se potýká Praha 14 s kauzou černé stavby v Herdovské ulici. Poprvé jsme se tomuto případu věnovali v dubnovém vydání čtrnáctky a podobně jako vy, kteří se o tuto černou stavbu zajímáte, netrpělivě čekáme, jak dopadne řízení.

To totiž spadá do kompetence státní správy, do které městská část nemůže zasahovat. Po rozhodnutí stavebního úřadu se v rámci kompetencí bude MČ Praha 14 na nápravě účinně podílet. „Celou kauzu od začátku podrobně sleduji. Opakovaně jsem nechal prověřit, zda stavební úřad využil všechny zákonné možnosti k zastavení stavby a nekonal s prodlením. Vždy se potvrdilo, že nikoliv, a i přes velmi náročnou komunikaci se stavebníkem bylo a je činěno maximum možného,“ upozorňuje starosta MČ Praha 14 Radek Vondra s tím, že spousta dobře odvedené práce úřadu není na první pohled vidět.

REZERVY V LEGISLATIVĚ NAHRÁVAJÍ STAVEBNÍKOVI

Černá stavba v Herdovské je na první pohled zdánlivě jednoduchý a jasný případ. Přesto k zastavení stavebních prací nedošlo a stavba již skoro stojí. Otázkou je „proč?“. Odpověď netrápí jen obyvatele, ale i zástupce radnice.

Stavebník využil institutu odvolání a prodlužováním řízení si vytváří prostor pro pokračování ve stavbě. „I na tomto případu se ukazuje, že legislativa má v tomto směru rezervy, a měla by se tudíž změnit a v těchto případech dát větší pravomoci obcím, třeba v podobě dočasného nařízení o zastavení podezřelé stavby do doby, než stavební úřad rozhodne. Institut, který má chránit poctivé stavebníky, je v tomto případě okázale zneužíván,“ domnívá se starosta Vondra.

SAMOSPRÁVA BEZ MOŽNOSTI ÚČINNÉ OBRANY

Občané totiž často očekávají, že starosta z titulu své funkce udělá takovému jednání přítrž. „Postup a chování stavebníka, který staví bez vydaného souhlasu a navíc něco jiného, než k čemu podal dokumentaci, jsou pro mne neakceptovatelné a plně chápu rozhořčené občany,“ říká starosta Radek Vondra. „Ani já nejsem spokojen s tím, jak kauza probíhá. Bohužel z titulu své funkce v místní samosprávě nemohu a ani nesmím do celého procesu vstupovat. Výkon státní správy nesmí být ovlivňován samosprávnými orgány městské části. Tak to v tuto chvíli je. Protože se ale takovéto věci dějí, budeme se snažit iniciovat změnu legislativy. Aby zákon nechránil toho, kdo ho porušuje, ale především ty, kteří jsou porušováním zákona poškozováni. Není možné, aby se místní samosprávy nemohly účinně bránit nezákonnému jednání,“ rozčiluje se starosta Vondra. Úřad městské části bude i nadále podnikat všechny možné kroky k zastavení a odstranění stavby.

Zásadním posunem je zahájení výkonu rozhodnutí o nařízení zastavení stavby exekutorem a zřízení zástavního práva na předmětné nemovitosti, ke kterému konečně na podnět úřadu došlo. „Věřím, že zvítězí právo a černá stavba nebude hyzdit naše okolí, jako je tomu v tomto případě. Bohužel je to však běh na dlouhou trať,“ uzavírá Radek Vondra.

Ke stažení: Herdovska_Kaplan_01-1.jpg, 139 kB;
Herdovska_Kaplan_02-1.jpg, 126 kB;
Herdovska_Kaplan_03-6.jpg, 171 kB

03.06.2014 06:29:15

Herdovská - Kaplan

Herdovská - Kaplan
Herdovská ulice Praha 9- Kyje

Herdovské ulici, Praha 9- Kyje se staví černo dům.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011