Hlavní menu:

27.01.2011, autor: MFDNES 26.1.2011, kategorie: Městská hromadná doprava

Do Hloubětína na nákup? Už jedině s přestupem

Dostat se k lékaři nebo do obchodů je pro ni i další obyvatele od prosince složitější. Organizace Ropid, která v Praze sestavuje jízdní řády, totiž změnila trasy některých autobusových spojů.

„V mém okolí bydlí mnoho důchodců a dojíždění do obchodů nebo k lékaři je pro nás obtížné. Musíme přesednout na další autobus, který jede do Hloubětína, nebo na metro,“ dodává paní Libuše.

Půl hodiny čekání a pak přestupy

Linka 181 dříve jezdila Z Opatova přes Kyje do Hloubětína. Jenže dopravní plánovači z Ropidu jí v prosinci změnili trasu. Přes Kyje dnes jezdí na Černý Most. Zatímco obyvatelé Kyjí si na změnu stěžují, radovat z výhodného spoje se naopak mohou obyvatelé Opatova, Hostivaře nebo Černého Mostu.

„Přetrasováním linky 181 jsme zlepšili obsluhu sídliště Černý Most. Navíc se nám během pár týdnů potvrdilo, že změna trasy nalákala další cestující,“ vysvětluje důvody změn mluvčí Ropidu Filip Drápal. Obyvatelům Kyjí se nelíbí ani omezení na dalších spojích. Například autobusem 208 se pohodlně dostávali k lince metra A ke stanici Depo Hostivař. Dříve tudy autobus jezdil každých deset minut, dnes jezdí po půl hodině. Cesta do práce se tak mnohým zkomplikovala.

„Přišli jsme o přímé spojení na metro A. Teď musíme přestupovat na zastávce Za Horou a pak ještě na metro,“ říká Tomáš Karčmář z Jahodnice. Ropid prodloužil intervaly proto, že linka podle něj nebyla dostatečně využívaná. „V oblasti Jahodnice se však staví nové domy, lidí bude přibývat,“ protestuje předseda dopravní komise Rady Prahy 14 Petr Hukal ze Strany zelených. Ropid to ale chce řešit, „až se tak stane“.

O změnách už jedná s Ropidem radnice Prahy 14. „Uvědomujeme si, že je to problém. Někde nám změny pomohly, jinde naopak,“ říká starosta Prahy 14 Radek Vondra. Ropid se zatím domnívá, že si lidé na nová spojení zvyknou. „Provoz vyhodnotíme až po prvním čtvrtletí,“ říká Drápal.

---------------------------------------------

FAKTA

Změny autobusových linek

Linka 181

Trasa dříve: Opatov – Kyje - Hloubětín - Hloubětínská

Trasa dnes: Opatov - Kyje - Černý Most

Linka 208

Trasa: Depo Hostivař – Kyje - Dolní Počernice

Interval dříve: 10 minut

Interval dnes: 30 minut

Provoz dříve: cca 5 hod. až 24 hod.

Provoz dnes: cca 5 hod. až 20 hod.

Zdroj: Ropid

Zdroj: MFDNES 26.1.2011

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=021&r=mfpraha&idc=1521693

» Přejít na článek Do Hloubětína na nákup? Už jedině s přestupem na webu http://zpravy.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011