Hlavní menu:

16.11.2010, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Dobojováno, na magistrátu opět ruka ruku myje

Představitelé pražské ODS a ČSSD podepsali v úterý nad ránem koaliční smlouvu. TOP 09, která volby v Praze vyhrála, odchází do opozice. Kmotrovská koalice tak asi bude pokračovat. Na sociální síti Facebook zatím organizují odpůrci koalice ODS a ČSSD protest. Konat se má ve středu na Václavském náměstí.

Koalice na magistrátu vyslala jasné zprávy. Volič a jeho názor po vhození lístku do urny pro strany nic neznamená. Nic se nezměnilo a jedeme. Raději s kmotry, než se slušnými. Kam se ztratili ti slušní z volební kampaně, kteří nás lákali na změny a jinou politiku. Lídr pražské ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který vedl soc. dem. do voleb, pouze zopakoval, že takovou koalici v pražském zastupitelstvu nepodpoří.

Primátor, kterým se má stát lékař Bohuslav Svoboda, bude mít podle dohody na starosti finance, bezpečnost, vědu a výzkum. ODS bude dále mít dva radní, kteří budou zodpovědní za oblast majetku a podporu podnikání a za infrastrukturu.

ČSSD bude mít pět míst v radě včetně postu prvního náměstka primátora, kterým by se měl stát Karel Březina. Sociální demokracie by měla mít na starosti například oblast dopravy, školství, kultury, sociálních věcí, životního prostředí a evropských fondů.

V radě za ODS zasednou jako náměstci starostové Josef Nosek a Ivan Kabický, dále Radek Lohynský a Alexandra Udženija. Sociální demokracii bude v radě zastupovat podle informací od členů ČSSD Karel Březina, Petr Dolínek, Antonín Weinert, Lukáš Plachý a Lukáš Kaucký. Místo nezbylo na šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského.

Vyjednávači se také dohodli na rozdělení výborů zastupitelstva. ODS nominuje předsedy 11 výborů, ČSSD čtyř. Kontrolní výbor nabídnou opozici. Předsedou výboru by mohl být zastupitel za KSČM.

Dohodu stran musí ještě odsouhlasit ustavující zastupitelstvo, které bude volit primátora a jednotlivé radní. Kdy se sejde, zda 30. listopadu nebo 1. Prosince, ale není zatím jasné.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011