Hlavní menu:

04.09.2012, autor: KOK, kategorie: Doprava - Kyje nad rybníkem

Evropský týden mobility

Evropský týden mobility

Od úterý 16. 9. bude probíhat v České republice i v celé Evropě již posedmé Evropský týden mobility. Kampaň upozorňuje na negativní důsledky automobilové dopravy pro životní prostředí a zaměřuje se na podporu šetrných způsobů dopravy ve městech a obcích. Týden mobility bude jako každoročně zakončen 22. září Evropským dnem bez aut.

Kampaň Evropský týden mobility letos proběhne pod heslem "Pohyb správným směrem".

V 87 českých městech se v rámci této kampaně budou konat akce na podporu udržitelné formy dopravy (cyklojízdy, pěší výlety, akce pro rodiče s dětmi, pro seniory, pro občany s hendikepem, výlety historickou tramvají, semináře, akce na dětském dopravním hřišti apod.) Dne 22. září by pak měla být část města, zapojeného do kampaně, uzavřena automobilové dopravě.

V Praze se Evropský týden mobility koná od 16. do 21. září na Václavském náměstí od 10 do 18 hodin. Na Václavském náměstí proběhnou prezentace prostředků ekologické dopravy – elektroskútry, elektromobily, hybridní vozy, atd., představení a testování elektrokol a odborné přednášky na téma mobility a ekologie. Součástí bude půjčovna a výstava koloběžek a in-linů, dopravní hřiště, podpora bezpečnosti dětí v rámci dopravy a diskusní fórum.

V sobotu 22. září pak Smetanovo nábřeží zažije Evropský týden bez aut. Na Smetanově nábřeží vás čekají soutěže pro děti i dospělé (jízda na čas a přesnost na dopravním prostředku dle vlastního výběru), test výhodnosti dopravy po Praze (praktická zkouška rychlosti pohybu po Praze) a cyklokoutek (testovací jízdy, poradenství v oblasti městské cyklistiky, distribuce cyklomap).

Blíže viz http://www.praha.eu/jnp/cz/home/doprava_v_praze/automobilova/evropsky_tyden_mobility_znamena_pohyb.html

Kampaně zaměřené na propagaci bezpečných a ekologicky šetrných způsobů dopravy koordinuje Ministerstvo životního prostředí. Evropský týden mobility proběhl poprvé v roce 2002 a od té doby zájem o tuto kampaň roste nejen v Evropě, ale i po celém světě. V roce 2011 byl v kampani oficiálně registrován rekordní počet 2.268 měst, která zastupují přibližně 156 milionů občanů. Tématem letošního ročníku kampaně Evropský týden mobility je "Pohyb správným směrem".

Šestý ročník Pražského cyklozvonění se uskuteční dne 15. září 2012. Sraz je v 9:00 hod. u stanice metra Opatov, start v 9:30 a odjezd směr Oddechová louka na soutoku Vltavy a Berounky na Praze 12, kde bude připraven od 11:00 hod. pro všechny účastníky bohatý program.

Pražské cyklozvonění si klade za cíl propagovat dopravu šetrnou k životnímu prostředí a svým zaměřením se připojuje k myšlenkám Evropského týdne mobility.

Blíže viz http://www.mzp.cz/cz/news_etm_2012

» Přejít na článek Evropský týden mobility na webu http://www.praha.eu/.

Ke stažení: 1403709_263412_DEN_BEZ_AUT_ilu-2.jpg, 34 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011