Hlavní menu:

30.03.2011, kategorie: Novinky - Praha 14

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu za rok 2010

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu za rok 2010

Děti Země Brno vyhlašují 19. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 16. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Kandidáty může nominovat do 11. dubna 2011, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku.

Formuláře pro vyplnění jsou i na http://www.detizeme.cz/ropak. U kandidáta na ropáka za rok 2010 je nutné uvést důvod, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. U kandidáta na perlu je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj.

Ropákem 2009 se stal ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský za předložení návrhu Aktualizace Státní energetické koncepce zahrnující prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku, ačkoliv to odmítá 72 % obyvatel státu, rozšíření těžby uranu, ačkoliv odstranění škod z té předchozí má stát 60 miliard korun, zahájení těžby uhlí v Beskydech, rozšíření výroby elektřiny z jaderných elektráren, pokračování čistého vývozu elektřiny a redukce emisí oxidu uhličitého do roku 2050 jen o 30 %.

Zelenou perlu získal náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, který dne 22. 10. 2009 v rozhovoru pro Aktualne.cz mj. prohlásil: „Prostě jsem pro prolomení limitů, aby se ta kultura tady trošičku zvedla.“

Výsledky obou anket budou zveřejněny 29. Dubna 2011 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně.

Na Zelenou perlu 2010 kandiduje například bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil za tyto dva výroky: 1) „Když to přeženu, mlok a květinka prostě nejsou nad člověkem, nad zájmy této společnosti, nad realitou, která v tomto státě je.“ 2) „Téma ekologie a ochrany přírody je výsostně pravicové téma, stejně jako sociální politika.“

Více na stránkách http://www.detizeme.cz/ropak

» Přejít na článek Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu za rok 2010 na webu http://www.detizeme.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011