Hlavní menu:

05.10.2010, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Jak hlasovat v komunálních volbách?

Ve dnech 15. a 16. října jdeme ke komunálním a senátním volbám. Zatímco v senátních volbách se hlasuje obvyklým způsobem, systém hlasování ve volbách do zastupitelstev měst a obcí patří svojí povahou k nejsložitějším v České republice.

Nejpozději tři dny před komunálními volbami, které se konají 15. a 16. října, by všichni voliči měli dostat volební lístek (v komunálních volbách obdržíte všechny kandidátky na jednom kandidátním lístku).

V komunálních volbách má každý volič tolik hlasů, kolik se volí zastupitelů v městské části. Počet zastupitelů, které budete volit, je napsán na kandidátní listině v záhlaví hlasovacího lístku.

Tři způsoby hlasován!

Hlasuje se křížkováním, to znamená, že křížkujete v příslušných rámečcích, které se nacházejí vedle strany či kandidáta.

Vybrat si můžete ze tří způsobů hlasování.

Zakřížkujete danou politickou stranu.

Všechny vaše hlasy pak připadnou této straně a rozdělí se mezi její kandidáty. V případě, že se rozhodnete zakřížkovat konkrétní stranu, nemůžete již přidělit křížek k jiné politické straně.

Zakřížkujete jednotlivé kandidáty z libovolných kandidujících subjektů (to je také důvod, proč jsou všichni kandidáti na jedné listině). POZOR! Pokud zakřížkujete více kandidátů, než jaký je počet zastupitelů, váš hlasovací lístek bude neplatný!

Kombinace předchozí dvou způsobů - křížkování strany a současně jednotlivých kandidátů z jakéhokoli politického subjektu. Tento způsob je založen na tom, že rozdáte několik preferenčních hlasů jednotlivým kandidátům a zbytek hlasů, které jste nevyužili, připadne té politické straně, kterou jste označili. Pokud zakřížkujete více kandidátů, než jaký je počet zastupitelů, váš hlasovací lístek bude neplatný!

V komunálních volbách tedy můžete zakřížkovat jednu politickou stranu, nikoli však dvě, což vyplývá i z logiky věci, neboť mezi dvě politické strany by nešlo spravedlivě rozdělit případný lichý počet hlasů. Zároveň ale můžete zakřížkovat politickou stranu a pak jednotlivé kandidáty z libovolné politické strany. Pokud vás neosloví žádná politická strana, křížkujete jednotlivé kandidáty, aniž byste museli dávat hlas přímo některé straně.

Systém volby v komunálních volbách se může zdát složitý, ale až před sebou rozevřete hlasovací lístek a budete se držet daných pravidel, neměli byste mít problém se v této volbě zorientovat.

Ulice a čísla popisná ve volebních okrscích m.č. Praha 14

Rozmístění volebních okrsků na území MČ Praha 14

Kandidátní listiny pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy

<
 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011