Hlavní menu:

18.04.2013, autor: KOK, kategorie: Novinky - Praha 14

Jak se snadno zeptat úřadu? Pomohou informace pro všechny

Jak se snadno zeptat úřadu? Pomohou informace pro všechny Nový způsob, jak získat potřebnou informaci od některého z českých úřadů, nabízí server http://www.infoprovsechny.cz/. Tato internetová služba vám z pohodlí vašeho domova či kanceláře pomůže zjistit, co dělají státní instituce.

Pomocí jeho formuláře může zájemce oslovit potřebnou instituci bez obav z toho, že bude jeho dotaz smeten byrokracií kvůli formálním nedostatkům ze stolu. Celkem web zprostředkuje dotazy na více než 6 tisíc úřadů a dalších institucí s informační povinností, odpovědi pak zobrazí všem uživatelům. Server našel inspiraci ve Velké Británii a slibuje pomoc nejen občanům, ale i samotným úřadům.

V České republice zajišťuje právo občanů na odpověď od příslušného úřadu zákon o svobodném přístupu k informacím. Právě z něj nový projekt vychází a server http://www.infoprovsechny.cz/.

Jak stránky fungují?

Zájemce o informaci vznese dotaz a server zajistí, aby byl doručen na adresu příslušné podatelny. Nejdříve si vyberete, od které instituce chcete získat informace. Svůj dotaz vznesete tak, že jej krátce a výstižně napíšete do předem připraveného formuláře a odešlete na adresu podatelny příslušné instituce. Reakce na váš dotaz jsou uveřejněny na IPV stránkách, kde je vidíte vy i ostatní uživatelé. Korespondenci s institucí můžete tak jednoduše sdílet a komentovat s ostatními uživateli IPV.

Pro úspěšné vyřízení žádosti je třeba se na stránkách IPV zaregistrovat.

Systém IPV vás sám upozorní, když instituce reaguje na vaši žádost a také vám včas připomene uplynutí zákonné lhůty.

Inspirací pro nový server byl obdobný projekt ve Velké Británii, který během svého pětiletého fungování odbavil 150 tisíc otázek. Odhaduje se, že jedna pětina všech dotazů, které Britové svým úřadům adresují, putuje právě přes něj.

Proč bych se měl/a ptát?

Platíte daně a stát s takto získanými penězi určitým způsobem nakládá. Financuje tak oblasti, které různými způsoby ovlivňují váš život, od zdravotní péče až po národní obranu. Některé instituce utrácejí peníze získané z daní lépe, jiné hůře. Čím více budete vědět o fungování vlády, o sestavování státního rozpočtu a jak se nakonec s těmito veřejnými prostředky nakládá, tím lépe můžete navrhovat zlepšení a ocenit ty, kteří naší zemi spravují dobře. Vy jako občan jste skutečným vlastníkem všech informací, které instituce shromáždily a vytvořily. Svobodný přístup k informacím je podmínkou svobodného rozhodování a demokracie.

Na serveru je možné si také prohlížet všechny dotazy vznesené podle zákona 106/1999 Sb. příslušnou na instituci. Najdete zde například:

Městskou část Praha 14

http://www.infoprovsechny.cz/body/m_praha_14

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA

http://www.infoprovsechny.cz/body/praha

Městskou část Praha 9

http://www.infoprovsechny.cz/body/m_praha_9

Městskou část - Dolní Počernice

http://www.infoprovsechny.cz/body/m_praha_doln_poernice

Kdo stojí za IPV

Informace pro všechny vybudovali zvědaví občané, kteří se chtějí podílet na vytváření informované aktivní společnosti.

Projekt byl spuštěn s pomocí mezinárodního open-source platformy Alaveteli, která si vzala za cíl podporovat právo občanů na informace. První, velice úspěšný projekt by realizován ve Velké Británii, podobné verze projektu existují celkem v 13 zemích. Do projektu metodicky přispěl partnerský vzdělávací projekt Otevřete.cz, v čele s Oldřichem Kužílkem a Janou Mravcovou. Projekt Informace pro všechny byl podpořen Fond Otakara Motejla vytvořeného Nadací Open Society Fund a je součástí platformy usilující o zlepšení fungování státu Náš stát.

http://www.otevrete.cz/

http://www.osf.cz/fond-otakara-motejla-rozvoj-pravniho-statu/fond-otakara-motejla

http://www.osf.cz/

» Přejít na článek Jak se snadno zeptat úřadu? Pomohou informace pro všechny na webu http://www.infoprovsechny.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011