Hlavní menu:

15.11.2016, autor: Jan Bohata redaktor MF DNES 15.11.2016, kategorie: Rajská zahrada

Jízda z Prahy do Lysé za 10,5 miliardy korun

Snazší spojení mezi Prahou a Středočeským krajem má zajistit oprava trati z Vysočan do Lysé nad Labem.
Mezi vlakem a metrem Obnovenou vlakovou stanici Rajská zahrada a stejnojmennou zastávku metra B spojí lávka

Snazší spojení mezi Prahou a Středočeským krajem má zajistit oprava trati z Vysočan do Lysé nad Labem.

PRAHA Přestup z metra na novou vlakovou stanici Rajská zahrada, to je jedna z novinek, která čeká na Černém Mostě na pasažéry hromadné dopravy. Oba dopravní uzly spojí lávka vedoucí od metra přes Chlumeckou do Borské ulice.

První plány na zastávku Rajská zahrada vznikly už v polovině 90. let, krátce před zprovozněním linky metra B na Černý Most. S realizací za 10,5 miliardy korun se přichází až nyní. „Analýza ukázala, že zastávku denně zpočátku využije 2 700 osob,“ uvedl Pavel Adámek z Českých drah (ČD). Nová stanice zrychlí nejen dopravu z Prahy 14 do centra města, ale také do severní a východní části středních Čech.

Vybudování nové zastávky Rajská zahrada představuje součást plánované celkové rekonstrukce trati z Vysočan směrem do Lysé nad Labem. Nejen nové a opravené stanice, ale také mosty či přestavby a přeložky tratě a další projektované stavby zrychlí provoz na frekventované spojnici, kterou denně používají tisíce lidí. A bude jich stále více. „V posledních pěti letech přibylo procentuálně nejvíce obyvatel v okresech Praha-východ, Praha-západ a Nymburk,“ uvedla Petra Báčová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Most, perony a přeložky

Harmonogram oprav je už rozvržený. „Rekonstrukce trati by měla probíhat postupně mezi lety 2017 až 2022. Rozdělena byla do pěti staveb,“ přiblížil Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Rekonstrukce zastávek se netýká jen Rajské zahrady. Novinek se dočká také stanice Horní Počernice. Do vlaků zde podle projektu SŽDC pasažéři nastoupí z rekonstruovaných peronů, sloužit jim bude nové informační zařízení. Stanice dostane i nové zabezpečovací zařízení a trakční vedení

.

Projekt počítá mimo jiné také s rekonstrukcí nástupišť na vysočanském nádraží, která se dočkají například nového zastřešení. Cestujícím poslouží i rozšířený a upravený podchod.

Mohutně stavět se bude také za východním okrajem metropole. Mezi Mstěticemi a Čelákovicemi stavbaři na dvou místech přeloží trať. I to pomůže zkrátit a zrychlit cestu do hlavního města o šest minut. Vedení tratě se v úseku 600 metrů změní také v Lysé nad Labem.

Dominantní a nepřehlédnutelnou novostavbou se stane nový most přes Labe v Čelákovicích. Ten by měl mít i lávku pro pěší a cyklisty. Stávající stárnoucí ocelová spojnice slouží na trati již od jejího otevření v roce 1874 a v historii prošla několika velkými rekonstrukcemi. Nejzásadnější proběhla již dávno, v roce 1921. Stavbaře mezi Lysou a Čelákovicemi čeká nejen proto pořádný kus práce. „V tomto úseku taktéž dojde ke kompletní rekonstrukci železniční trati,“ uvedl Illiaš.

Stavební povolení vydáno

O zahájení prací nyní rozhodují úředníci. V nejvyšším stadiu přípravy se nachází stavba stanice Čelákovice. „Zde již máme vydáno stavební povolení a probíhá tendr na zhotovitele stavby. Začátek stavebních prací se očekává v prvním kvartálu příštího roku,“ konstatoval Illiaš.

K ostatním stavbám trati SŽDC zpracovala dokumentaci pro územní řízení a podala žádosti o vydání územního rozhodnutí. Posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) na rameni od Lysé do Vysočan proběhlo před pěti lety. Proceduru EIA ohledně rekonstrukce v Lysé SŽDC vyřídila letos. Celkovou studii o rekonstrukci tratě z Vysočan do Lysé SŽDC vypracovala před dvěma lety. Případné zpoždění staveb kvůli úředním průtahům by tak mělo být minimální.

Rekonstrukce trati z Prahy do Lysé

● 10,5 miliardy korun by mělo stát pět etap obnovy železniční trati z Vysočan do Mstětic a Lysé. ● 2017 – stavba by měla začít v prvním čtvrtletí v Čelákovicích.

Ke stažení: Mezi vlakem a metrem Obnovenou vlakovou stanici Rajská zahrada a stejnojmennou zastávku metra B spojí lávka, 142 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011