Hlavní menu:

19.11.2010, autor: KOK, kategorie: Kácení dřevin

Kácení akátového lesa u Tálínské ulice

U Tálínské ulice se na stožárech veřejného osvětlení, na východním okraji akátového lesa směrem od Bioregeny, přibližně před 14 dny objevily letáky s oznámením blíže neurčená revitalizace akátového lesa v této lokalitě. Dne 18.11.2010 začalo celoplošné mýcení celé plochy porostu - směrem od východu na západ v celé šířce lesa.

Dle sdělení kompetentního pracovníka, ing. Frantíka/OOP MHMP, proběhlo zde v souladu s platným lesním zákonem (č. 289/1995 Sb., v platném znění) provedena obnovní těžba v porostu akátu (celkem 35 stromů). Toto místo bylo zvoleno z důvodu nejhoršího zdravotního stavu v této části Lehoveckého lesa (silně proředěná část lesa s větší keřovou skupinou, bez výskytu domácích dřevin). Bylo také přihlédnuto ke stavu okrajových stromů v ulici Černičná, kde byly v letošním roce opakované stížnosti na padání suchých větví na vozovku. Rovněž bylo zohledněno, že se jednalo o čistě akátovou část lesa. Akát, jako nepůvodní dřevina má velmi negativní vliv na půdu a téměř úplně likviduje bylinné patro. Proto se každoročně část akátových porostů obnovuje a nahrazuje vhodnějšími domácími dřevinami.

Ke dni 19.11.2010 bylo kácení stromů dokončeno, následně do konce roku proběhne dočištění celé plochy a likvidace větví tak, aby byla plocha připravená pro jarní sázení.

Na jaře 2011 (nejpozději do 30.4.2011) bude plocha nově zalesněna, a to dubem zimním (1 000 ks), lípou (200 kusů) a modřínem (100 kusů). Navržená dřevinná skladba je zárukou existence kvalitního lesního porostu i pro další generace.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011