Hlavní menu:

31.01.2009, kategorie: Novinky - Praha 14

Kbely protestují proti záměru ministerstva obrany

Magistrát hlavního města má výhrady k plánu armády, která se chystá přesunout podnik Letecké opravny Malešice na letiště do Kbel. A není jediný, proti záměru ministerstva obrany je i dalších pět pražských čtvrtí včetně Kbel. Tamní starosta Pavel Žďárský kvůli tomu na dnešek svolal mimořádné jednání, přišli na něj zástupci opraven, ministerstva, magistrátu a samozřejmě i odpůrci plánu.
Maketa americké Black Hawku byla symbolickým dárkem, který před jednáním dostal od starosty Kbel náměstek ministryně obrany generál Padělek. Byl to poslední vlídný úsměv, který se na jejich tvářích objevil. Odpůrci přesunu podniku Letecké opravny Malešice chtěli od zástupců ministerstva a podniku Letecké opravny Malešice vědět, proč jim nezodpověděli polovinu z 25 otázek, které jim v polovině loňského rok poslali. Žádali hlavně certifikáty hluku, emisí a garanci, že nedojde překročení počtu letů. "Nic nového jsme nedostali, dostali jsme pouze stručnou prezentaci firmy," uvedl starosta Prahy 19 Pavel Žďárský (ODS). Skepticky opouštěl jednání i náměstek primátora Rudolf Blažek: "Mne zástupci armády nepřesvědčili. Myslím, že je nezbytné, aby armáda předložila jasné argumenty a ne dílčí informace, které dostal starosta Kbel."
Ministerstvo obrany si stojí za svým, veškerou dokumentaci předložili. Na letišti ve Kbelech chtějí opravovat v nových halách opravovat motory a soustředit veškeré práce ze sedmi míst v Praze na jedno. Náměstek ministryně obrany František Padělek prohlásil: "Veškerý tento záměr je v souladu se schváleným územním plánem města Prahy." Starosta Žďárský to považuje za lež: "Bavil jsem se s náčelníkem základy a ten mi potvrdil, že nic takového tam nebylo."
Kbelským radním také vadí, že zhruba 80 procent zakázek končí v zahraničí, nedávno se v Praze opravovaly vrtulníky pro Nigérii. Nyní je podnik LOM vlastníkem certifikátu, díky kterému může jako jediný v Evropě opravovat vrtulníky typu MI, což vede odpůrce přesunu podniku do Kbel k obavám, že se zvýší hlučnost a počty letů. Ředitel LOM Praha Jindřich Ploch však ujišťuje: "Počet opravovaných vrtulníků se proti minulosti zvyšovat nebude."
Odpůrci přesunu LOM navrhli armádě, aby podnik raději přesunuli do Brandýsa nad Labem, kde už podobná montovna je. Armáda si ale stojí za svým a vrtulníky typu MI chce opravovat ve Kbelích.

Další zdroje a odkazy:
Praha odmítá přesun malešické letecké opravny do Kbel
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/praha-odmita-presun-malesicke-letecke-opravny-do-kbel/357825

Praha-Kbely napadla ministerstvo obrany, bojí se teroristických útoků i hluku
http://web.nova.cz/zpravy/?83c=~domaci~&83e=DO29758&ex29758=praha-kbely-napadla-ministerstvo-obrany-boji-se-teroristickych-utoku-i-hluku

Záměr na výstavbu nových haly na Kbelském letišti je stále více reálný
http://praha14.zeleni.cz/10565/clanek/zamer-na-vystavbu-novych-haly-na-kbelskem-letisti-je-stale-vice-realny/

Budou na kbelském letišti stát haly na opravu ruských vrtulníků? - ČT24 6.3.2008
http://praha14.zeleni.cz/10564/clanek/budou-na-kbelskem-letisti-nove-haly-na-opravu-ruskych-vrtulniku-/

Odpovědi na podané interpelace na 8. Zastupitelstva Prahy 14
http://praha14.zeleni.cz/9657/clanek/interpelace---budou-na-kbelskem-letisti-stat-haly-na-opravu-ruskych-vrtulniku-/

Nad Kbely možná zhoustne letový provoz i atmosféra
http://praha14.zeleni.cz/11104/clanek/nad-kbely-mozna-zhoustne-letovy-provoz-i-atmosfera/

» Přejít na článek Kbely protestují proti záměru ministerstva obrany na webu http://www.ct24.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011