Hlavní menu:

04.05.2009, autor: Pražský deník, kategorie: Golf Resort

Klánovičtí občané bojují za okolní les. Chtějí referendum

Klánovičtí občané bojují za okolní les. Chtějí referendum Aktivisté budou proti kácení a stavbě golfového hřiště demonstrovat už v pondělí odpoledne. Demonstrace a sbírání podpisů pro vypsání referenda. Tak se nyní snaží bojovat za zachování Klánovického lesa politici a občanská sdružení v Klánovicích.

Tichý obrat na radnici

Na zdejší radnici totiž došlo k velkému obratu. Zatímco ještě před rokem nechtělo vedení obce o rozšíření zdejšího golfového hřiště a s ním spojeném kácení ani slyšet, dnes je všechno jinak. Na radnici se tiše změnili starostové a devítijamkové hřiště najednou získává podporu. Většina politických klubů se proto dohodla, že začne sbírat podpisy pro referendum. Když jich získají šest set, bude ho muset radnice vyhlásit. „V tuto chvíli máme něco okolo pěti stovek signatářů. Předpokládáme, že během pondělní demonstrace dosbíráme zbytek a v týdnu archy odevzdáme na úřad,“ řekla Deníku zastupitelka za Stranu zelených Zorka Starčevičová. I přes nasbírání potřebného počtu podpisů však nemají místní vyhráno.

Připomenou jim, proč byli zvoleni

„Aby bylo referendum platné, musela by se ho zúčastnit více než polovina místních lidí. Poté by měl úřad hlas lidu respektovat. Bohužel český systém je takový, že i když by vedení obce referendum nevyslyšelo, sice poruší zákon, ale postih nenastane,“ vysvětlil politolog Gioseppe Maiello.,

Investor klánovického golfu firma Forest Golf Resort Praha přehodnotil původní plány, kvůli kterým měly padnout stovky stromů a les by se zmenšil o 1,3 procenta své rozlohy. Vedení společnosti už neusiluje o osmnáctijamkové, ale lobbuje za obnovení původního devítijamkového hřiště.

Na někdejších greenech však podle organizátorů demonstrace dnes rostou desítky let staré stromy, které by bylo nutné vykácet. Občanská sdružení se ptají, proč kácet šedesátileté stromy, když golfový areál může vzniknout na okolních rozsáhlých polích a skládkách suti mimo les.

Golf projednají na zastupitelstvu

Druhým jejich argumentem je vysoký počet golfových hřišť v okolí Klánovic – do dvanácti kilometrů je v provozu či ve výstavbě přes devadesát golfových jamek. Slibům a plánům, že nebude možné devítijamkové golfové hřiště v tomto území rozšířit, začínají být někteří zastupitelé nakloněni. Budoucnost lesa a golfového areálu by se měla proto projednávat na dalším zastupitelstvu. To je plánováno na červen.

Ekologičtí aktivisté a příznivci lesa budou přímo v Klánovicích demonstrovat už v pondělí. Sraz účastníků je na klánovickém nádraží v 16.45 hodin. Poté průvod vyjde směrem k obecnímu úřadu, kde chtějí aktivisté upozornit zastupitele na to, že byli zvoleni s vidinou zachování nedotčeného lesa, a vyzvat je k dodržování závazku. V půl šesté večer potom vypukne před základní školou netradiční divadelní představení.

» Přejít na článek Klánovičtí občané bojují za okolní les. Chtějí referendum na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011