Hlavní menu:

07.05.2009, autor: MF DNES 6.5.2009, kategorie: Doprava - Kyje nad rybníkem

Kolona? Objedeme ji přes Kyje. A čtvrť trpí

O víkendu nebo v nočních hodinách působí Rožmberská ulice v Kyjích docela ospale. Dvouproudou asfaltku vedoucí převážně mezi vilkami lemují stromy a travnaté pásy, aut tu jezdí poskrovnu.

Ovšem v pracovní dny se ulice mění k nepoznání. Stává se z ní hlavní tah přecpaný auty, která si tudy zkracují cestu mezi Průmyslovou ulicí a Černým Mostem. Kolony se pomalu plahočí, lidé čekající na zastávkách autobusu rezignovaně sledují autobus, který se k zastávce ne a ne prokousat.

„Rožmberská ulice tvoří přeponu trojúhelníku dvou páteřních silnic, které Kyjemi procházejí. Díky své poloze přirozené zkratky je využívána řidiči při cestách z centra města na Černý Most k obchodním centrům a zpět,“ stěžuje simístní obyvatel Petr Hukal.

Omezení zůstala jen přáním Místní lidé si na kolony aut pod svými okny stěžují už řadu let, leč marně. Navrhovali zakázat ulicí průjezd, mluvilo se i o značce, která by v určité denní době zakazovala autům do ulice vjet. Přestože se dá Rožmberská ulice jednoduše objet po Českobrodské a Broumarské ulici, jež vedou na okraji zástavby a zajížďka je jen pár desítekmetrů,místní obyvatelé se žádného omezení provozu nedočkali.

„Měli jsme několik návrhů, jak dopravu v Rožmberské omezit, ale nic nezmůžeme, pokud s nimi nebude souhlasit dopravní policie. A ta s nimi nesouhlasila,“ řekl starosta Prahy 14 Miroslav Froněk.

Potíž je ta, že by uzavření ulice neúměrně zatížilo světelnou křižovatku Broumarská - Českobrodská, přes niž by pak museli všichni řidiči projíždět. Českobrodská je přitom hlavní trasou do metropole z Kolínska a každé auto navíc by protáhlo kolony v Dolních Počernicích a na Rajské Zahradě.

Lidem v Kyjích by mohla ulehčit Vysočanská radiála, která má být otevřena na přelomu letošního a příštího roku. Ta totiž odkloní velkémnožství aut z Průmyslové, ta se „provzdušní“ a Kyje přestanou být atraktivní objížďkou.

Autor: PETR ŠVEC
MF DNES 6.5.2009
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=105&r=mfpraha&c=1186030

» Přejít na článek Kolona? Objedeme ji přes Kyje. A čtvrť trpí na webu http://zpravy.idnes.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011