Hlavní menu:

11.10.2010, autor: Filip Pospíšil - časopis A2 , kategorie: Zajímavosti z tisku

Kultura hazardu

Výnosy z loterií a sázek představují v zahraničí zásadní zdroj prostředků pro kulturu i další veřejně prospěšné účely. I u nás se hazardu daří a podle zákona má kulturu podporovat. Ve skutečnosti ovšem naopak kulturní instituce podporují hazard.

Kam (ne)jdou peníze z herních automatů a sázkových kanceláří? Článek se týká citlivého tématu o tom, kam odtékají peníze z hazardu.

I přes finanční krizi se v českém hazardu točí obrovské peníze. Za rok 2008 měly firmy obrat 128,5 miliardy a asi 20 miliard z toho si samy ponechaly. V loňském roce pak obrat klesl na 127,8 miliardy, ovšem příjem provozovatelů stoupl na 32,4 miliardy. Desítky firem podnikajících v této oblasti tvrdí, že část výtěžku odevzdávají na dobročinnost. Loni na tento účel šlo údajně 3,3 miliardy Kč. Ve skutečnosti tyto prostředky končí, jak poukázal v červnu letošního roku v Hospodářských novinách Radek Kedroň, například v občanském sdružení Astrilux Ideal (27 milionů za rok 2008), které novinářům ani nemůže ukázat výroční zprávu, či ve Sdružení přátel motorismu (37 milionů za rok 2008), o němž automobiloví odborníci nikdy neslyšeli. Jiné hazardními firmami založené nadace zase přímo podporují politiky či jejich organizace. Nadační fond kasin Happy Day, nazvaný Naděje třetího tisíciletí, podporuje akademii Cevro, založenou politiky z ODS. Firma VIP Club, která provozuje kasina v Praze, zase přispěla nadaci Zuzany Paroubkové čtvrt milionem. Peníze z hazardu dostává i Centrum pro ekonomiku a politiku založené Václavem Klausem.

Média o tomto mluví příliš málo ale toto téma je to zásadní pro diskusi jak omezit hazard.

Blíže viz článek Kultura hazardu Filipa Pospíšila v časopise A2.

http://www.advojka.cz/archiv/2010/17/kultura-hazardu

» Přejít na článek Kultura hazardu na webu http://www.advojka.cz/.


© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011