Hlavní menu:

15.05.2009, autor: Zdroj: MF DNES 15.5.2009, kategorie: Rezidence Lehovec

Kupci bytů lustrují prodejce

Zájemci o nový byt si prověřují účetnictví developerů. Banky poskytly o třetinu méně hypoték. Opatrnost, nedůvěra a vyčkávání. Tři slova nejlépe charakterizují současný postoj zájemců o koupi nového bytu v hlavním městě.

Zdroj: MF DNES 15.5.2009

http://archiv.newton.cz/mf/2009/05/15/7462863104d1bbb9f1fc099cacb6ee25.asp

V poslední době se objevila další novinka. Developery si neprověřují jen banky, ale i někteří zájemci o nové bydlení požadují, aby jim stavitel doložil svou solventnost. Bojí se, že peníze na byt dají někomu, kdo kvůli dluhům zkrachuje, a oni zůstanou bez bytu i bez peněz.

„Za sedmnáct let, co v Praze stavíme byty, se nestalo, aby si klient přál nahlédnout do našeho účetnictví. Dnes je to téměř standardem,“ říká ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec. „Dokonce za mnou před koupí bytu v několika případech přišli klienti, abych jim podepsal potvrzení, že nemáme úvěry,“ popisuje jeden z požadavků. Ale opatrnost je podle něj na místě. Nejen stavitelé, ale i realitní kanceláře mohou kvůli váznoucí poptávce krachovat. Realitky se nyní začínají spojovat do větších řetězců, aby recesi přežily.

Omezování bytové výstavby poznamenalo i projektanty. První firmy zaměřené pouze na projektování obytných domů už krachují.

Paradoxně až díky ekonomické krizi se zájemci o byty stávají skutečnými zákazníky, kteří ovlivňují, za jakých podmínek si příbytek koupí. V Praze není výjimkou, když klienti požadují další slevy z ceny bytu. Dobře vědí, že prodej vázne a developeři potřebují nové byty prodat, i když budou mít nižší zisk.

Zákazník se stává pánem

Odborníci tuto změnu vítají. „Po řadu let platilo, že trh s realitami přál prodejcům. Poptávka převyšovala nabídku a výsledkem byl růst cen bytů. Teď se situace obrátila,“ řekl MFDNES Pavel Kohout z poradenské společnosti Partners.

Ekonomická krize vede banky k větší obezřetnosti, důkladněji si prověřují klienty. Kupcům se tím ztížila možnost získat hypotéku. Letos v prvním čtvrtletí banky přidělily o třetinu hypoték méně než ve stejném období loni. Proto je teď méně kupců bytů než v posledních pěti letech, kdy se každý rok prodávalo o 35 procent bytů víc než o rok dřív.

V prvním čtvrtletí se začalo v metropoli stavět nejméně o desetinu bytů méně než ve stejném období vloni. „Nyní se stavějí jen projekty, které měly zajištěné financování už před krizí nebo těsně na jejím začátku,“ říká analytik společnosti King Sturge Ondřej Novotný.

Podle developerské společnosti Ekospol je v Praze rozestavěná jen polovina z plánovaných 30 000 bytů. Nadále přetrvává největší zájem o malé byty, ty mizí z nabídky developerů nejdříve.

» Přejít na článek Kupci bytů lustrují prodejce na webu http://archiv.newton.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011