Hlavní menu:

01.03.2012, autor: KOK, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

MHMP chystá podpis Memoranda o spolupráci s ministerstvem dopravy

MHMP chystá podpis Memoranda o spolupráci s ministerstvem dopravy

Rada HMP schválila Memorandum o spolupráci s ministerstvem dopravy, jež má vést především k účinné spolupráci na dokončení stavby vnějšího pražského okruhu. Podepsat by ho měli primátor Bohuslav Svoboda a ministr dopravy Pavel Dobeš do konce března letošního roku.

Jedná se o jeho severní a východní část, tedy o stavby 518, 519 a 511, které jsou trasovány přes dnes již intenzivně zastavěné části města, a to zejména přes univerzitní čtvrť Suchdol, dále v těsné blízkosti Bohnic, Čimic, na východě Prahy pak přes sídliště Černý Most a přes Dolní Počernice a Běchovice. Kromě toho nešetrně protínají hned několik chráněných přírodních území.

Zarážející je, že Memorandum vůbec nepočítá s možností přehodnotit stávající trasu a připravit tranzitní okruh skutečně kolem Prahy, tedy mimo hustě obydlená území, již dnes přesycená místní dopravou. Takový přístup je zcela neudržitelný už jen z toho důvodu, že např. variantní tzv. Regionální trasa představuje možnou úsporu investičních nákladů cca 30 miliard Kč! V době drastických rozpočtových škrtů, vážných úvah o zmrazení důchodů, citelném zvyšování DPH i u potravin a léků apod., ostrých debat na nejvyšší úrovni o úspory v řádu stovek milionů Kč je dlouholetá houževnatá neochota představitelů Prahy jednat o možných variantních řešeních okruhu naprosto nepochopitelná a nepřijatelná!

Dosavadní plán na dostavbu Silničního okruhu kolem Prahy (oficiální název stavby) je dnes již zastaralý a nebezpečný projekt z 60. let minulého století, který současné dopravní problémy Prahy a Středočeského kraje nejen že nevyřeší, ale další vážné problémy a slabá místa v pražské dopravě vytvoří.

K přitom původnímu plánu existují dvě alternativy - obě navržené skutečně kolem hlavního města, kam tranzitní kamionová doprava logicky patří a kde se nebude nebezpečně mísit s dopravou vnitroměstskou:

1. Návrh 11 starostů městských částí Prahy a několika obcí Středočeského kraje – tzv. Regionální trasa 2. Návrh Středočeského kraje – obsažený v územním plánu Středočeského kraje (Zásady územního rozvoje SK) – tzv. Aglomerační okruh

Blíže viz také

WWW.ROZUMNYOKRUH.CZ

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/mesto_chysta_podpis_memoranda_o.html


INICIATIVA ZA ROZUMNÝ OKRUH PRAHY

spojuje občany mnoha městských částí Prahy a několika středočeských obcí, kteří nesouhlasí s 50 let starým plánem na okruh, jež by dnes vedl skrze hustě zastavěná území Prahy, přes tři přírodní parky, v blízkosti sídliště Černý Most, psychiatrické léčebny Bohnice a zemědělské university v Suchdole.

Iniciativa žádá rychlé a odborné projednání takové trasy okruhu, která by vedla skutečně kolem Prahy.

Ke stažení: tri_varianty_Prazskeho_okruhu-8.jpg, 141 kB;
hlukova-mapa-cerny-mosto-2.jpg, 883 kB;
TZ-INICIATIVA-ZA-ROZUMNY-OKRUH-PRAHY-K-MEMORANDU-MAGISTRATU-HMP-A-MD-ze-dne-28-2-2012.doc, 137 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011