Hlavní menu:

27.04.2009, autor: KOK, kategorie: EIA

MŽP odmítlo předloženou dokumentaci EIA na záměr Letiště Vodochody

Na základě oznámení záměru Letiště Vodochody a.s. přeměnit stávající tovární letiště Aero Vodochody na mezinárodní komerční letiště s roční kapacitou 3,5 mil. cestujících zahájilo ministerstvo životní ho prostředí zjišťovací řízení o vlivu tohoto záměru na životní prostředí EIA. MŽP odmítlo dokumentaci, předloženou Letištěm Vodochody za dokumentaci vlivu záměru na životní prostředí a uložilo ji předkladateli nově zpracovat s důrazem na oblasti, které byly nejčastějšími předměty připomínek.
K podkladům EIA se vyjádřily například obce a města Bašť, Dolany, Dřínov, Klíčany, Kozomín, Kralupy n.Vlt., Líbezníce, Máslovice, Měšice, Mratín, Odolena Voda, Panenské Břežany, Postřižín, Úžice, Vodochody, Svazek obcí Dolní Povltaví a Zlončice. Dále se k záměru vyslovilo celkem dvacet občanských a zájmových sdružení a 725 negativně zaměřených podání veřejnosti. Ve svých sděleních se vyjádřily k záměru negativně a upozorňovaly na četné vady podkladových materiálů letištěm předložených, zejména na to, že se v něm nebere ohled na stávající míru zatížení regionu imisemi, hlukem a intenzitou pozemní dopravy. Podobné připomínky vznesly i správní úřady, jako odbory životního prostředí krajského úřadu a městských úřadů Kralupy n. Vlt. a Brandýsa n. L.-Staré Boleslavi, Krajská hygienická stanice, Česká inspekce životního prostředí a Ministerstvo dopravy. Dále byly podány i tři petice občanů dohromady s 1306 podpisy.
Na základě všech těchto vyjádření odmítlo ministerstvo životního prostředí uznat dokumentaci, předloženou Letištěm Vodochody za dokumentaci vlivu záměru na životní prostředí podle přílohy 4 zákona č. 100/2001 Sb. a uložilo ji předkladateli nově zpracovat s důrazem na oblasti, které byly nejčastějšími předměty připomínek.
Letiště Vodochody nyní musí předložit ke svému záměru novou dokumentaci o vlivu na životní prostředí a ta bude opět předána k veřejným připomínkám. Spolu s připomínkami bude tato dokumentace předmětem oponentního posudku, jehož zpracování zadá některé odborné instituci ministerstvo životního prostředí. Tento posudek bude opět předmětem veřejných připomínek. V případě nesouhlasných stanovisek k němu svolá ministerstvo veřejné projednání a teprve po něm vydá konečné stanovisko jako odborný podklad k dalšímu případnému jednání. Pokud by některým orgánem nebylo v dalším jednání respektováno, musí být zdůvodněno, proč se tak děje. Ve všech těchto případných dalších jednáních jsou obce nepominutelnými účastníky. "
Dokument "Závěr zjišťovacího řízení" je umístěn na našich stránkách MŽP
http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=MZP257

Viz související články:
http://www.praha14jinak.cz/clanky/Zjistovaciho-rizeni-EIA-zameru-Letiste-Vodochody.html
http://praha14.zeleni.cz/12501/clanek/zjistovaciho-rizeni-eia-zameru-/

» Přejít na článek MŽP odmítlo předloženou dokumentaci EIA na záměr Letiště Vodochody na webu http://tomcat.cenia.cz/.

Ke stažení: Zaver-zjistovaciho-rizeni-Vodochody.PDF, 282 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011