Hlavní menu:

03.11.2011, autor: Listy Prahy 14 č. 11/2011, kategorie: Územní plán - platný

Městská část představí urbanistické studie

Celkem pět urbanistických studií rozvoje svého území představí v listopadu radnice Prahy 14. Jde o další krok v otvírání se radnice lidem, kteří mají zájem a nyní i možnost daleko více rozhodovat o důležitých otázkách týkajících se rozvoje jejich městské části.

Praha 14 od svého vzniku prochází dynamickým rozvojem, a to zejména v oblastech bydlení a služeb. Od roku 1994 se zvýšil počet obyvatel z původních 35 na současných 47 tisíc a vyrostlo zde jedno z největších nákupních center v ČR – Černý Most. Nové vedení radnice připravuje tvorbu strategického plánu rozvoje Prahy 14 a oslovilo vedoucího Ústavu urbanismu Fakulty architektury ČVUT doc. ing. arch. Jana Jehlíka, aby společně se svými studenty připravili několik urbanistických studií, jakým směrem by se mohl dlouhodobý vývoj městské části ubírat. A právě s těmito studiemi bude příležitost se seznámit a také se k nim v následné diskuzi vyjádřit, přinést své vlastní nápady a podněty.

„Názor veřejnosti je pro nás prvořadý. Vycházíme z toho, že lidé své nejbližší okolí znají velmi dobře a mají dobrou před stavu o tom, jak by se mělo dál rozvíjet, co by si okolo sebe přáli a co už naopak ne. Proto budeme jejich podněty pečlivě zaznamenávat a i ty se stanou podkladem pro tvorbu strategického plánu rozvoje naší městské části. Velmi dobře si totiž uvědomujeme, že v momentě, kdy dojde ke stavbě ať už například bytových domů, administrativní budovy nebo nákupního centra, rozhodnutí se už nedá vzít zpět,“ podotýká starosta městské části Praha 14 Radek Vondra.

Urbanistické studie a plány by měly městské části a jejím obyvatelům pomoci získat odpovědi na mnoho otázek. Jednou z nejpalčivějších je ta, zda souhlasit s dalším rozšiřováním ploch určených k zástavbě na svém území, a pokud ano, tak za jakých podmínek. S novou zástavbou nutně vzniká potřeba rozvoje infrastruktury a občanské vybavenosti. Jde o přístupové komunikace, parkovací místa, mateřské školy nebo dětská hřiště. Pokud má investor zájem o výstavbu na území městské části, měl by je ve svých plánech zohlednit. Důležité je vyvážení ploch určených k zástavbě s územím kde dostane přednost příroda.

„Chtěli jsme získat nový, neotřelý pohled na další možnosti urbanistického rozvoje naší městské části a tyto studie nám umožní podívat se na problematiku rozvoje městské části očima budoucí odborníků v oblasti architektury a urbanistiky“ uvádí starosta Radek Vondra a dodává: „Jedná se o pracovní návrhy, ale je velmi pravděpodobné, že některé zajímavé nápady použijeme při tvorbě strategického

plánu rozvoje naší městské části. Pojďmese společně zamyslet nad tím, jak by mohla naše městská část vypadat za dvacet či třicet let a zkusme si odpovědět na jednu otázku. Jak propojit čtyři zdánlivě nesourodé části, tedy Černý Most, Hloubětín, Hostavice a Kyje do jednoho harmonického celku.“

Studenti a profesoři, kteří studie vypracovali, je chtějí sami lidem představit a zdůvodnit, proč si budoucnost Prahy 14 představují zrovna takto. Budou samozřejmě připraveni odpovídat na dotazy nebo návrhy všech přítomných. Slyšet názor veřejnosti je také pro ně velmi důležité.

Zdroj: Listy Prahy 14 č. 11/2011

http://www.praha14.cz/~listy/2011/11/listy_11_2011.pdf

» Přejít na článek Městská část představí urbanistické studie na webu http://www.praha14.cz/.

Ke stažení: Článek "Městská část představí urbanistické studie" Listy Prahy 14 č. 11/2011, 159 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011