Hlavní menu:

11.02.2011, autor: Pražský deník: 11.2.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Na Harfě se zřítil dům, v troskách naštěstí nikdo nebyl

V místě zříceného domu, který se nachází poblíž nádraží Praha - Libeň nyní plánuje investor výstavbu obchodního a administrativního centra. V pražských Vysočanech se ve středu v noci zřítila část opuštěného domu. V troskách hasiči nikoho nenašli. Půl hodiny před půlnocí prohledávání sutin ukončili a případ předali policii.

Potvrdily to mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová a mluvčí policie Andrea Zoulová. Padající zeď poškodila trolejové vedení. Příčiny zřícení zatím nejsou známy.

Podle Adamcové hasiči se psy třikrát obešli celý objekt a nezaznamenali žádné známky toho, že by pod sutinami někdo byl. To, že v troskách nikdo není, tvrdili údajně i bezdomovci, kteří přespávají v jednom z okolních domů.

Městský statik označil objekt za nebezpečný a nařídil jej ohradit páskou.

Hasiči na místo vyrazili na žádost strážníků, kteří si v místě všimli naklánějící se zdi. Po jejich příjezdu ale byla už stěna zřícena, společně s ní spadla i část střechy.

Má tam vyrůst obchodní centrum

V místě zříceného domu, který se nachází poblíž nádraží Praha - Libeň nyní plánuje investor výstavbu obchodního a administrativního centra. Vyplývá to z databáze projektů předložených v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Při zřícení bylo poškozeno deset aut a tramvajová trolej, policie případ vyšetřuje s podezřením na spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Řekla to policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle městského statika Petra Macháně za zřícení mohou bezdomovci, kteří dali do sběru ocelové výztuže.

Podle architektonických návrhů a dokumentace k procesu EIA by centrum, které je na pozemcích plánováno, mělo mít dvě nadzemní a pět podzemních podlaží.

Budova zahrne celý blok ohraničený ulicemi K Žižkovu, Poděbradská a U Harfy.

V novostavbě budou obchody, restaurace, služby, fitness a kanceláře. V podzemí mají být umístěny garáže.

Zřízený dům, který byl součástí bývalého průmyslového areálu, se nacházel v ulici U Harfy. Podle Macháně, který si zbořeniště prohlédl, šlo o halu.

Trosky troleje

„Podle mě je příčina naprosto jasná a jednoznačná,“ řekl. Přes celý objekt prý vedl ocelový profil, který zajišťoval stabilitu objektu. Ocelový pás podle Macháně odšroubovali bezdomovci a prodali jej do sběru. „Je to stoprocentní zjištění,“ dodal. Dnes se na místo vrátí se soudním znalcem.

Podle Zoulové dům nebyl dlouhodobě používán a zřejmě byl určen k demolici. Škodu na poškozených autech policie předběžně vyčíslila na půl milionu korun, na troleji v tramvajové smyčce pak asi na milion korun.

Radnice Prahy 9 majiteli nařídí, aby sutiny odklidil a objekt zabezpečil. „Do té doby budeme objekt střežit,“ doplnila Zoulová. Podle mluvčí Prahy 9 Jitky Fišerové, na jejímž území dům leží, majitel, společnost Harfa City, na úřad zatím předložil dokumentaci k územnímu řízení na novostavbu.

» Přejít na článek Na Harfě se zřítil dům, v troskách naštěstí nikdo nebyl na webu http://prazsky.denik.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011