Hlavní menu:

13.12.2010, autor: KOK, kategorie: Vysočanská radiála

Na stavbě Vysočanské radiály se už zase nepracuje

Na stavbě Vysočanské radiály se už zase nepracuje

Na stavbě Vysočanské radiály, která má odklonit kamionovou dopravu na severovýchodě Prahy, už se zase nepracuje. Téměř tříleté zpoždění způsobily spory o pozemky, kterými část budoucího městského okruhu vede. Hlavní město slibovalo, že ještě letos bude spojnice mezi výpadovkou na Teplice a mladoboleslavskou dálnicí hotová. Vysočanská radiála by měla odlehčit Hloubětínu, Kyjím a Černému Mostu zejména od kamionové dopravy.

Průmyslovou ulicí, která je dosud hlavním tahem mezi teplickou dálnicí a městským okruhem denně projede až 70 tisíc aut. Potíže s pozemky ale znovu odkládají dokončení Vysočanské radiály - jedné z nejpotřebnějších silnic v Praze. Po té se však mělo jezdit už před třemi lety.

Mezi mladoboleslavskou výpadovkou a Kbelskou ulicí tak nyní stojí téměř hotová rychlostní silnice. Postavené jsou mosty, estakáda, nadjezdy a vozovkám už chybí jen nejsvrchnější asfaltový koberec. Vše v pořádku, až na to, že takový stav trvá na zmíněné Vysočanské radiále už několik let.

Problém tkví v jednom malém zhruba stometrovém úseku poblíž sjezdu na Satalice, který od sebe odděluje dvě skoro dokončené části silnice. Toto oraniště je vyblokováno pro přeložku plynového potrubí. Majitelé okolních pozemků si však trubky pod svou parcelou nepřejí. Výměny pozemků je také, vzhledem k restitučním nárokům u náhradních pozemků, problematická.

Kdy se budou moci stavbaři pustit do práce, není zatím jasné. Optimistický termín je červen 2011.

Pro řidiče to znamená, že budou pokračovat dopravní komplikace v oblasti Vysočan, Hloubětína, Kyjí a dalších. V současnosti budovaný úsek měří 5,6 kilometru a jeho součástí jsou i dvě mimoúrovňové křižovatky, dva mosty a dva nadjezdy. Celková cena silnice je 2,4 miliardy korun.

Výstavba druhé etapy Vysočanské radiály ve směru do centra je zatím ve fázi konceptu územního plánu. Radnice Prahy 9 ve spolupráci s občanským sdružením Krocan prosazuje na rozdíl od předešlých návrhů variantu vedení radiály tunelem.

http://www.krocanos.cz/

http://www.krocanos.cz/radiala/radiala.htm

Viz také

Dopravně-urbanistická ověřovací studie řešení Vysočanské radiály v úseku Městský okruh - Kbelská

http://www.vhe.cz/node/78

Související články:

Vysočanská radiála má opět zpoždění

http://www.lidovky.cz/vysocanska-radiala-ma-opet-zpozdeni-dby-/ln_noviny.asp?c=A101105_000020_ln_noviny_sko&klic=239759&mes=101105_0

Vysočanská radiála letos v provozu nebude

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/vysocanska-radiala-letos-v-prov20101106.html

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011