Hlavní menu:

28.06.2011, autor: Deník 28. června 2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Nad Prahou se možná vztyčí obří dvojčata

Společnost PPF by na Chodově ráda postavila dva mrakodrapy. Jeden z nich má šplhat do výšky 138 metrů. Takřka pokoutně, bez hlasování o programu se na minulém výboru pro územní rozvoj a životní prostředí Prahy 11 na stole přítomných zastupitelů a zástupců veřejnosti objevil zcela zásadní návrh. Takový, který by mohl výrazně změnit tvář nejen Jižního Města, ale možná celé Prahy.

Na Chodově, jen pár metrů od zdejšího obchodního centra, mají totiž vyrůst dva kancelářské mrakodrapy. Jeden z nich se má dokonce vyšplhat až do výšky 138 metrů. Druhý jen o kousek níže.

Takto alespoň prezentovali svůj chystaný a do jisté míry utajovaný projekt s názvem Prague Eye zástupci společnosti PPF, které na zasedání výboru zřejmě pozval jeho předseda a člen zastupitelstva Prahy 11 Jiří Janeček (ODS).

Nikdo nic předem netušil, pro všechny byl představený velkolepý záměr překvapením. Nutno říci, že pro většinu nepříjemným. To se ukázalo po skončení samotné prezentace, kdy především z řad veřejnosti padaly tvrdé a nekompromisní námitky.

„Kde bere investor odvahu zpracovávat studii, která je v příkrém rozporu s územním plánem?“ zaznělo například. Bez odpovědi.

„Pokud investor nepředstaví studii, která nebude v souladu s platným územním plánem, budeme projektu bránit všemi zákonnými prostředky,“ prohlásil těsně před odchodem z jednání lídr nejsilnějšího opozičního seskupení zastupitelstva Prahy 11 Jiří Štyler (HPP11). Ještě před tím ale z úst zástupců PPF zaznělo: „Praha 11 nutně potřebuje městskou dominantu.“,

Stane se z Jižního Města Manhattan?

„Kolikátá už to má být? Podobné mrakodrapy nám jiní developeři chtějí vystavět také na Hájích (Porto Háje – pozn red.), nebo na Litochlebském náměstí. Stane se z Jižního Města Manhattan?“ zaznělo pak od přítomných obyvatel.

Investor PPF v konceptu, představeném na výboru pro územní rozvoj Prahy 11 předem počítá se změnou územního plánu. Na předmětné parcele, vzdálené jen několik desítek metrů od OC Chodov totiž stávající územní plán povoluje maximálně šestipatrovou stavbou. Ta tu nyní stále stojí.

Jenže východní věž projektu Prague Eye o třiceti nadzemních podlažích má být vysoká přes 138 metrů. Věž západní je se svými sedmadvaceti patry a bezmála 127 metry jen o něco málo skromnější.

„Prague Eye jsou v souladu s konceptem nového územního plánu. Lokalita se nachází mimo území se zákazem výškových staveb,“ zdůraznil při prezentaci na výboru zástupce PPF. Jeho argument se však s přílišným pochopením nesetkal.

Jediné, s čím přítomní více méně souhlasili byl návrh poměrně šetrné dopravní obslužnosti obou objektů. Automobily by podle něj neprojížděli skrz nedalekou obytnou zástavbu ale přímo z křižovatky pod dálnicí D1.

K čemu "dvojčata" budou?

Zásadní otázka ale stále visela ve vzduchu. K čemu konkrétně budou „dvojčata“ využita.

„Obě budovy budou sloužit výlučně jako kancelářské prostory. V přízemí počítáme s lobby barem, jídelnou, jejím zázemím a zázemím pro ostrahu. Vše pro potřeby zaměstnanců,“ vysvětlil dále zástupce PPF. „Vzniknou zde kancelářská pracovní místa, určená především pro obyvatele osmdesátitisícové Prahy 11,“ dodal.

Tím ovšem narazil. „Obyvatelé Jižního Města rozhodně nijak nutně nepotřebují nové kanceláře, aby v nich mohli být zaměstnáni,“ ohradil se Jiří Štyler a nabídl výčet některých chystaných kancelářských center v katastru Prahy 11.

„Roztyly – 35 tisíc, Prague Eye na Chodově – 15 až 20 tisíc, Litochlebské náměstí – 5 tisíc, Opatov 30 tisíc, Háje 20 tisíc kancelářských míst. Jde hrubým odhadem o 110 tisíc kancelářských míst,“ vypočítal Štyler.

Po skončení zasedání výboru se někteří přítomní nestačili divit. „Neumíte si ani představit, jaké problémy v rámci stavebního řízení dělá odbor výstavby domkářům například ze Starého Chodova, když si chtějí byť jen zrekonstruovat střechu. Na vlastním pozemku, za vlastní peníze. Naproti tomu se tu velkým developerům povolí absolutně cokoliv. I když je to ve všech ohledech v rozporu s platným územním plánem,“ postěžovali si občané, kteří si ovšem nepřáli být jmenováni.

„Příkladem je třeba developerský projekt Nový Opatov. Nejen, že je ve studii o tři patra vyšší, nežli povoluje územní plán. Nepřípustný je také záměr obsadit ho téměř ze sta procent kancelářemi. Má totiž stát na území smíšeného městského jádra. Nutností je tedy, aby obsahoval minimálně 40 procent bytů,“ uvedl Štyler. Podobné rozpory s územním plánem a s údajně svévolným navyšováním koeficientů míry využití jsou podle něj zcela zjevné i u dalších chystaných záměrů, jako například na Litochlebském náměstí, či na Hájích.

Deník 28. června 2011

Zdroj: http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/nad-prahou-se-mozna-vztyci-obri-dvojcata20110629.html

» Přejít na článek Nad Prahou se možná vztyčí obří dvojčata na webu http://prazsky.denik.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011