Hlavní menu:

14.12.2009, kategorie: Metropolitní plán

Občané Prahy 14 se vyjádřili k ke konceptu územního plánu

Občané Prahy 14 se vyjádřili k ke konceptu územního plánu

Dne 8.12.2009 bylo podáno na podatelně MHMP šest námitek na základě podpisů na listinách věcně shodné připomínky ke konceptu územního plánu hlavního města Prahy a zmocnění zástupce veřejnosti k jejich projednání zmocnitelem. Za velmi krátkou dobu se tak podařilo shromáždit více než 500 podpisů občanů, kteří tak vyjádřili, že jim není lhostejná plánovaná zástavba, která ovlivní kvalitu života v regionu Prahy 14 na dalších mnoho let. Ve srovnání s připomínkováním Zásad územního rozvoje je to tedy znatelný nárůst zájmu o budoucnost Prahy a naší městské části.

Územní plán je určitá společenská dohoda o využití v území. Proto je hodně důležité, aby se jeho příprava projednávala na úrovni městských částí a aktivně se do projednání zapojila nejširší veřejnost. Bohužel vedení radnice Prahy 14 odmítlo k územnímu plánu svolat samostatné zastupitelstvo (na rozdíl od jiných městských částí) a s občany o podobě nového územního plánu v podstatě nekomunikuje. Podání námitek a jejich projednávání možná v dalším kole zveřejnění a připomínkování územního plánu přispěje ke zlepšení přístupu vedení radnice P14 k projednávání a připomínkování nového územního plánu.

Hromadné námitky, pro něž sdružení i jednotlivci shromáždili podporu, jsou zaměřeny jak na kontroverzní stavby a místní problémy, tak i na celkovou koncepci ochrany zeleně, snahu zastavit rozrůstání zastavených ploch do zeleně nebo omezení hluku a emisí z automobilů. Podobné iniciativy občanů vnikly i v jiných městských částech a některé námitky se tak mohou vzájemně doplňovat a překrývat. Spojuje nás ale jeden cíl – aby z Prahy v budoucnosti bylo zdravé a k občanům přívětivé místo pro život. Poté, co podané připomínky a námitky magistrát vyhodnotí, bude o nich ještě rozhodovat pražské zastupitelstvo. Termíny zpracování podaných námitek připomínek a jejich projednání v zastupitelstvu není zatím znám.


------------------------------------------------------------------------------------

Jaký je rozdíl v podání jednotlivé připomínky a námitky, zprostředkované zástupcem veřejnosti?

Připomínky může podat kdokoliv, nemají ale příliš velkou váhu. V připomínkách je potřebné co nejkonkrétněji uvést, jakých pozemků se připomínka týká a co člověk navrhuje. Námitky mohou podat vlastníci dotčených nemovitostí a „zástupce veřejnosti“. Zástupce může zmocnit nejméně 200 lidí, kteří uplatňují „věcně shodnou připomínku“. Magistrát je povinen námitky, na rozdíl od připomínek, jednotlivě vypořádat. V námitkách i připomínkách je dobré se soustředit na konkrétní území.


Co je územní plán?

Územní plán je zásadním podkladem pro umisťování staveb a schvalování různých činností, zejména při vydávání územních rozhodnutí. Žádnou stavbu není možné povolit, pokud je v rozporu s územním plánem. Je-li například nějaký pozemek vymezen jako území pro školská zařízení, nesmí na něm vyrůst třeba bytový komplex. Naopak to však platí také: je-li jednou nějaký pozemek označen jako stavební, je velmi obtížné zabránit jeho zástavbě.

Ke stažení: Koncept územního plánu

Složka obsahuje dokumenty související s konceptemu územního plánu

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011