Hlavní menu:

03.01.2013, autor: KOK, kategorie: Coca Cola Kyje

Občané říkají STOP výstavbě skladu společnosti Coca Cola v Hostavicích

Anketa

Souhlasíte s návrhem stavby nové skladovací haly Coca-Cola o výšce 36 m a rozměrech 150 x 115 m?
ANO – souhlasím s výstavbou skladovací haly Coca-Cola (35%)
 
NE - odmítám, aby megasklad o výšce 36 metrů byl postaven v blízkosti zástavby RD a přírodního parku (35%)
 
Je mi to jedno (31%)
 
STOP COCA COLA

Vážení spoluobčané,

věřím, že jste příjemně přivítali nový rok 2013. Tu radost a spoustu nových plánů a předsevzetí do nového roku nám však pokazila společnost Coca Cola, která zveřejnila návrh záměru na stavbu nové skladovací haly Coca-Cola v praze 14 Kyjích.

Nevím, zda jste si dali nějaké novoroční předsevzetí, a pokud ano, držím Vám palce, abyste vydrželi. Já jedno mám, všemi dostupnými prostředky bránit se této nehorázné stavbě, která ve svém důsledku poškodí životní prostředí, krajinný ráz městské krajiny celé naší městské části a zvýší již tak neúnosnou dopravní zátěž nejen ve svém bezprostředním okolí, ale i v celé městské části.

Bezprostřední reakce občanů byla rychlá a spontánní. Jenom za první pracovní den nového roku 2013 zaslali Odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy přes třicet nesouhlasných stanovisek k této stavbě. Za tento projev občanské odpovědnosti k životnímu prostředí a odpovědný postoj jim patří můj dík a obdiv. Není v dnešní době obvyklé vyjádřit takto svůj postoj. Všude kolem nás vidíme hlavně lhostejnost a aroganci.

strom

Společnost Coca Cola dala občanům k Vánocům dárek neobvyklý dárek - vyjádřit se do 3. 1. 2013 ke zveřejněnému záměru výstavby nové skladovací haly Coca Cola.

Tento záměr jde jednoznačně proti zájmům ochrany přírodního prostředí Prahy 14 a slouží pouze jen zájmům společnosti Coca Cola. Investor zcela záměrně stanovil datum zveřejnění oznámení na konec roku, kdy jsou svátky, volno, vybíráme si dovolené a věnujeme se určitě jiným činnostem než studiu stovek stran zveřejněných dokumentů oznámení EIA. Protože jde o klíčový zásah do budoucí podoby Prahy 14, zdá se datum zveřejnění oznámení 11. 12. jako promyšlená schválnost, aby investor co nejvíce ztížili občanům a občanským sdružením Prahy možnost podávat připomínky k navržené stavbě.

Přístup investora k již dříve předloženým námitkám a nesouhlasnému stanovisku k navrhované stavbě je zcela arogantní (viz nesouhlasná stanoviska Zastupitelstva, MČ Praha 14 a Komise územního rozvoje vydaná již v září roku 2011). Je zarážející, že i přes zcela jasný nesouhlas městské části a Zastupitelstva MČ Prahy 14 Coca Cola prosazuje stále tuto obludnou stavbu (hala skladu o rozměrech cca 150 x 115 m a výšku cca 36 metrů).

Na jedné straně si společnost Coca-Cola HBC Česká republika - člen skupiny Coca-Cola Hellenic – buduje svou image například v oblasti sociální odpovědnosti, udržitelného rozvoje (viz http://czech-ce.cocacolahellenic.contentpress.investis.com/Socialniodpovednost/), ale zcela neodpovědně nyní chce rozšířit svůj výrobní areál v Praze Kyjích o novou halu skladu a to bez ohledu na potřeby a požadavky občanů bydlících v okolí, poškození životního prostředí a kvalitu městské krajiny, která má sloužit k odpočinku rekreaci obyvatel.

Potřebujeme takový megasklad uprostřed obytné zástavby? Další sklad za cenu poškození kvality života tak velkého počtu lidí? Je tu dostatečně jasně vyjádřený veřejný zájem v případě tohoto soukromého investora?

K navrhované stavbě zaslaly připomínky také další občanská sdružení a to nejen z Prahy 14.

Jsem přesvědčen, že po této akci se u mnohých z vás objevilo další novoroční předsevzetí. Zachovejte si proto své odhodlání, budeme ho zajisté potřebovat, protože vše asi teprve nyní začíná.



Jiří Feřtek

Předseda občanského sdružení Kyjský občanský klub

http://www.praha14jinak.cz

http://www.praha14jinak.cz/Kauzy/Coca-Cola-Kyje-1

Ke stažení: Coca Cola Kyje návrh skladovací haly - rok 2012 a rok 2019

Coca Cola Kyje návrh skladovací haly - rok 2012 a rok 2019

Rok 2012 - záměr rozšířit závod o nové distribuční centrum - hala o rozměrech cca 150 x 115 m a výšce cca 36 m, do které by se přesunul sklad z logistického parku VGP v Horních Počernicích.

Rok 2019 - nový záměr rozšířit závod o nové distribuční centrum - hala o rozměrech cca 100 x 70 m a výšce cca 20 m, do které by se přesunul sklad z logistického parku VGP v Horních Počernicích.

31.12.2012 08:30:06

COCA COLA - Kyje - EIA - Nová skladovací hala (návrh rok 2012 a 2019)

COCA COLA - Kyje - EIA - Nová skladovací hala (návrh rok 2012 a 2019)
Praha, Kyje, Hostavice

Fotografie a vizualizace návrhů skladovací haly Coca-Cola rok 2012 a rok 2019

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011