Hlavní menu:

29.10.2009, autor: KOK, kategorie: Vysočanská radiála

Obyvatelé Kbel budou mít čistší ovzduší

V listopadu letošního roku město zahájí výstavbu nové páteřní komunikace, která propojí ulici Mladoboleslavskou v městské části Kbely s ulicí Veselskou v Letňanech. Komunikace výrazně odlehčí dopravně přetížený střed Kbel, a to především v ulicích Toužimská, Semilská a Vrchlabská, kde jsou občané vystaveni neustálému nárůstu automobilů a nadměrnému smogu. Komunikační propojení ul. Lipnická – Ocelkova, které má navazovat na další etapu této stavby a tvořit napojení Vysočanské radiály je však stále v nedohlednu a nemá ani vydané územní rozhodnutí.

V listopadu letošního roku chce město zahájit první etapu výstavby nové páteřní komunikace Toužimské, která doplní systém velkých dopravních spojek jako jsou Vysočanská radiála či Východní spojka. Komunikace propojí městskou část Kbely s Letňanami. První etapa zahrnuje úsek mezi ulicí Mladoboleslavskou a tzv. starou Toužimskou, což je komunikace spojující Kbely s Čakovicemi. Město by ji mělo dokončit ve druhém pololetí roku 2010 a ze svého rozpočtu za ni zaplatí zhruba 120 milionů korun. V návaznosti na dokončení první etapy hodlá Praha plynule přejít na druhou část výstavby, jejíž trasa je mnohem delší. Druhá etapa bude volně pokračovat od staré Toužimské a naváže na komunikaci v ulici Veselská v Letňanech. V roce 2011 tak dojde k převedení automobilové dopravy z hustě obydlené severní části Prahy na výpadovou komunikaci v ulici Mladoboleslavská. Náklady na druhou etapu se vyšplhají zhruba na 250 milionů korun.

Závěrečným krokem pro vyřešení dopravní obslužnosti severní a východní části metropole bude následné vybudování dopravní cesty od Mladoboleslavské ulice směrem na Satalice do ulice Budovatelská, která pak plynule přechází na Vysočanskou radiálu. Nová komunikace pak umožní převedení dopravy rovněž ze Satalic a Kyjí. Jedná se o technicky a investičně náročnou stavbu a v současné době probíhá schvalovací proces k technické studii.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011