Hlavní menu:

01.06.2012, autor: Pražský deník 30.5.2012, kategorie: Zajímavosti z tisku

Počet panelových bytů v metropoli je evropská rarita

Výstava Pražská panelová sídliště ukazuje syrovou realitu projektování v době normalizace. Jste jedni ze čtyřiceti procent Pražanů, kteří bydlí v paneláku? Zajímá vás, jaká je historie třeba právě vašeho sídliště? Pokud ano, rozhodně si nenechte ujít výstavu Pražská panelová sídliště, která se dnes otevírá pro širokou veřejnost.

Na výstavě jsou k vidění vybraná sídliště - Solidarita, Červený Vrch, Petřiny, Malešice, Prosek, Invalidovna, Jižní a Jihozápadní Město.

Kouzlo projektu Pražských panelových sídlišť je umocněno tím, že se jeho autoři nesnažili tendenčně panelové domy hanit, ani s velkou pompou oslavovat. Jen skrze syrovou realitu ukazují historii, která je pro starší ročníky dobou nedávnou, pro sametové děti tak vzdálenou.

Mnozí návštěvníci, kteří včera navštívili vernisáž výstavy, byli překvapeni, kolik zajímavého se mohou o panelových sídlištích dozvědět.

„Jsem úplně ohromen tím, jak se dohromady montovaly jednotlivé bloky," říká s úžasem v hlase Ladislav Zikmund-Lender.

„Stále mám před sebou výjev ze Čtyřlístku, kde bylo nakresleno, že se jednotlivé byty dávají vcelku nad sebe. Ale tady z té dobové fotky vidím, že to tak jednoduché stavitelé neměli," směje se Ladislav Zikmund-Lender.

Na vernisáž výstavy zavítal i architekt Vládo Milunič, který v devadesátých letech projektoval například Tančící dům.

„Město je příběh, ne schéma," zhodnotil stavby panelových sídlišť architekt Milunié. Procestoval Evropu a dodnes se podivuje nad tím, kolik Pražanů bydlí na sídlištích.

„Tolik paneláků na počet obyvatel je opravdu v Evropě rarita," tvrdí Milunič.

Výstava, která se koná na Staroměstské radnici v Sále architektů, potrvá až do 16. září. V rámci projektu Pražská panelová sídliště čeká na návštěvníky i doprovodný program.

Mezi těmi nejzajímavějšími bude například procházka po Jihozápadním Městě s architektem Ivo Obersteinem, která se uskuteční 5. září.

Zdroj:

Pražský deník 30.5.2012

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/pocet-panelovych-bytu-v-metropoli-ie-evropska-rarita-20120531.html

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011