Hlavní menu:

22.05.2006, kategorie: EIA

Podání připomínek k navrhovanému golfovému areálu - Dolní Počernice

Podle § 6 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí č. 100/2001 Sb. ve znění zákona č. 93/2004 Sb. podal Kyjský občanský klub vyjádření k dokumentaci pro navrhovaný záměr na "Golfový areál GOLF RESORT BLACK BRIDGE Praha 9 - Dolní Počernice".
Areál golfového hřiště GOLF RESORT BLACK BRIDGE bude realizován na celkové ploše cca 75,06 ha v prostoru jižně od sídliště Černý Most - s ohraničením rybníkem Martiňákem (Čeňkem), potokem Chvalka, nájezdem na Pražský okruh (R1) od obchodního střediska IKEA a výběžkem Xaverovského háje. V rámci záměru vybudovat golfové hřiště je přímo v přírodním parku Klánovice-Čihadla navrženo vybudování 18-ti jamkové veřejné hřiště s tréninkovou plochou pro nácvik hry. Výstavba hřiště znamená vybudování technicky náročného hřiště s množstvím překážek včetně pískových bunkrů, dynamickým modelováním terénu a vznikne zde také 5 vodních ploch.
Do lokality navrženého golfového hřiště bude nutné, dle předložené dokumentace, dopravit cca 1600000 t stavebních hmot v období cca 400 dní. Denně bude proto nutné přepravit okolo 4000 t stavebních hmot. Při použití nákladních automobilů typu SCANIA o přepravním množství 18 t pak bude denně vjíždět a vyjíždět do lokality stavby cca 225 nákladních automobilů. Celkově bude na toto množství potřeba cca 888889 automobilů.
V lokalitě hřiště bude provedena zcela zásadní modelace terénu, která není v souladu s krajinným rázem okolní krajiny (vyvýšeniny, pískové bunkry a umělá jezírka). Z povahy z tohoto sportu navíc vyplývá, že se v prostoru v daném čase může pohybovat pouze pár lidí (navíc se jedná o rekreaci selektivní, žádné děti apod.).
Rozvoj sídel v okrajových částech města by neměl měnit jejich charakter, ani charakter okolní krajiny a měl by respektovat přírodní podmínky. Jedním ze strategických cílů který deklaroval MHMP je dosáhnout harmonie mezi městským a přírodním prostředím, zajistit stabilitu městské a příměstské krajiny, postupně očišťovat území od funkcí s nadměrným negativním dopadem na životní prostředí. Tento cíl, u této navrhované stavby, není rozhodně naplněn.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011