Hlavní menu:

26.05.2010, autor: ihned.cz 26. 5. 2010, kategorie: Zajímavosti z tisku

Poslanec Rovan kupoval vilu, podepisoval jeho tchán

Poslanec Rovan kupoval vilu, podepisoval jeho tchán

Daniel Rovan žije v domě, který je psaný na jeho tchána. "Já tam, ehm. nebydlím. Já tam přespávám," říká poslanec ODS. Občanskodemokratický poslanec Daniel Rovan se ocitl ve vážném podezření, že se pokusil před veřejností zakamuflovat majetek získaný při svém angažmá v Poslanecké sněmovně.

Bydlí v novém rodinném domě za bezmála sedm milionů korun, jehož koupi před dvěma lety zařizoval, ale který je úředně psán na Rovanova tchána. "Já tam, ehm, nebydlím. Já tam přespávám," reagoval na zjištění HN Rovan.

Nevýrazný politik, jenž vedle poslanecké funkce zastává post místostarosty Prahy 14 (Černý Most, Hloubětín, Kyje, Hostavice) , se tak vyhnul hned dvěma zákonným povinnostem. Nejprve obešel předpis, podle nějž by musel vrátit obecní byt v Praze. A vedle toho unikl i zákonu o střetu zájmu, podle kterého by musel nákup domu uvést v každoročním majetkovém přiznání. Jelikož je však papírovým vlastníkem jednasedmdesátiletý Antonín Horčička (bydlí ve vlastním domě ve Vrchlabí), neobjevila se ve formuláři ani zmínka. Takový zápis by přitom nutně musel vzbudit pozornost.

Rovanova režie
Totiž: dům obývaný Rovanovými stál přesně 6 839 328 korun. A z toho 5,8 milionu korun zaplatil Horčička okamžitě. Pokud by je složil Rovan, musel by čelit nepříjemným otázkám, zda si takovou sumu mohl uspořit. V poslanecké lavici sedí od roku 2006 a předtím podle vlastního životopisu zastával od roku 1994 funkce "finančního vedoucího na různých úřadech". A jen v posledních dvou letech si podle přiznaných výdajů pořídil dvě auta a ještě v roce 2007 dlužil 388 tisíc korun bankovnímu domu ČSOB.

Když HN žádaly Rovana o vysvětlení, nejprve tvrdil, že ve vilce pouze "občas přespává". Poté, co zjistil, že redakce disponuje svědectvími, podle nichž vystupuje jako svrchovaný vlastník nemovitosti, změnil verzi. "Jedná se o rodinnou investici. Dům užívá celá rodina," odpověděl Rovan později písemně. "Hlavní část finančních prostředků pochází z předcházejícího prodeje rekreačního domu, který byl také rodinnou investicí. Tchán je restituent."

Jenže oficiální dokumenty z katastrálního úřadu dokládají, že samotná transakce byla v Rovaně režii, což nakonec i on sám připustil. "Zajišťoval jsem jednotlivé úkony ve smyslu zastupování kupujícího, s ohledem na okolnosti (jeho věk, zdravotní stav)," napsal v odpovědi.

Ale nejen to. Společně s manželkou si vzal hypotéku na milion a půl, kterou doplatil zbytek ceny domu. Proč? "S ohledem na mé děti," odpověděl úsečně.

Kruh se uzavírá
Právě hypotéka za 1,5 milionu korun Rovanovi může ublížit nejvíc. Neuvedl ji ve svém majetkovém přiznání. Přesněji řečeno: do čestného prohlášení vepsal jinou částku - 700 tisíc korun. "Zákon jsem neporušil. Hypotéku jsem uvedl s ohledem na metodiku danou aparátem Poslanecké sněmovny. Dle této metodiky jsou položky spadající do společného jmění manželů uváděně v poloviční výši," ohradil se.

Avšak polovina ze společné hypotéky je o padesát tisíc korun vyšší. A hlavně: sněmovní aparát o žádné metodice nikdy neslyšel. "Nic takového neexistuje," řekla Hana Šedivá, předsedkyně mandátového výboru, kam musí poslanci přiznání odevzdávat. Její slova potvrdil i tajemník výboru Ladislav Žák. Rovan měl do formuláře vepsat celou sumu.

Rovan - navzdory všem pochybnostem a chybám - může zůstat v klidu. Zákon o střetu zájmu se zevrubnou kontrolou odevzdaných přiznání nepočítá. "My pouze zkontrolujeme, zda jsou správně po formální stránce," přitakala poslankyně Šedivá. Jediný, kdo může podle normy spustit šetření, je příslušný obecní úřad. A tím je právě radnice Prahy 14, kde Rovan místostarostuje.

Tchánův podpis na kupní smlouvě uchrání Rovana i před druhou zákonnou pastí - nemusí vrátit magistrátní byt.

Pokud by vlastnil jinou obyvatelnou nemovitost v Praze a okolí, o dekret by přišel. Sám Rovan si toho je dobře vědom: "Ani já, ani moje žena nevlastníme žádnou nemovitost k bydlení."

Ostatně, ani pražský magistrát, v čele s politiky ODS, neshledal na Rovanově příběhu nic podezřelého. "Audit užívání bytového fondu potvrdil řádné užívání bytu," uvedl mluvčí radnice Jiří Wolf.

A co víc: Rovan má ve smlouvě na byt napsáno, že jej může - se souhlasem vlastníka - dále pronajímat.

Pražský poslanec a místostarosta tak může bez větších obav dál přespávat v pětipokojovém domě se sto šedesáti metry čtverečními užitné plochy v Horních Počernicích a současně vydělávat na pronájmu magistrátního bytu.

» Přejít na článek Poslanec Rovan kupoval vilu, podepisoval jeho tchán na webu http://hn.ihned.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011