Hlavní menu:

26.05.2010, autor: Lidovky.cz 26. 5. 2010, kategorie: Zajímavosti z tisku

Poslanec Rovan má problém. Jak je to s domem, kde bydlí?

Poslanec Rovan má problém. Jak je to s domem, kde bydlí?

Občanskodemokratický poslanec Daniel Rovan se podle Hospodářských novin ocitl ve vážném podezření, že se pokusil před veřejností zakamuflovat majetek získaný při svém angažmá v Poslanecké sněmovně. Bydlí v novém rodinném domě za bezmála sedm milionů korun, jehož koupi před dvěma lety zařizoval, ale který je úředně psán na Rovanova tchána. "Já tam, ehm, nebydlím. Já tam přespávám," reagoval na zjištění HN Rovan.

Nevýrazný politik, jenž vedle poslanecké funkce zastává post místostarosty Prahy 14, se tak vyhnul hned dvěma zákonným povinnostem. Nejprve obešel předpis, podle nějž by musel vrátit obecní byt v Praze. A vedle toho unikl i zákonu o střetu zájmu, podle kterého by musel nákup domu uvést v každoročním majetkovém přiznání. Jelikož je však papírovým vlastníkem jednasedmdesátiletý Antonín Horčička, neobjevila se ve formuláři ani zmínka.

Jenže oficiální dokumenty z katastrálního úřadu dokládají, že samotná transakce byla v Rovanově režii, což nakonec i on sám připustil. "Zajišťoval jsem jednotlivé úkony ve smyslu zastupování kupujícího, s ohledem na okolnosti (jeho věk, zdravotní stav)," napsal v odpovědi.

Ale nejen to. Společně s manželkou si vzal hypotéku na milion a půl, kterou doplatil zbytek ceny domu. Proč? "S ohledem na mé děti," odpověděl úsečně.

Právě hypotéka za 1,5 milionu korun Rovanovi může ublížit nejvíc. Neuvedl ji ve svém majetkovém přiznání. Přesněji řečeno: do čestného prohlášení vepsal jinou částku - 700 tisíc korun. "Zákon jsem neporušil. Hypotéku jsem uvedl s ohledem na metodiku danou aparátem Poslanecké sněmovny. Dle této metodiky jsou položky spadající do společného jmění manželů uváděně v poloviční výši," ohradil se.

Rovan - navzdory všem pochybnostem a chybám - může zůstat v klidu. Zákon o střetu zájmu se zevrubnou kontrolou odevzdaných přiznání nepočítá. "My pouze zkontrolujeme, zda jsou správně po formální stránce," přitakala poslankyně Šedivá. Jediný, kdo může podle normy spustit šetření, je příslušný obecní úřad. A tím je právě radnice Prahy 14, kde Rovan místostarostuje.

Tchánův podpis na kupní smlouvě uchrání Rovana i před druhou zákonnou pastí - nemusí vrátit magistrátní byt.

» Přejít na článek Poslanec Rovan má problém. Jak je to s domem, kde bydlí? na webu http://www.lidovky.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011