Hlavní menu:

19.01.2012, autor: České noviny 17.1.2012, kategorie: Územní plán - platný

Praha zastaví přípravu nového územního plánu a připraví jiný

Nové vedení hlavního města zastaví přípravu nového územního plánu Prahy a začne pracovat na novém takzvaném metropolitním plánu. Podle primátorského náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) bude tento plán jednodušší a stabilnější, bude chránit nezastavitelná území a omezovat rozrůstání města do šířky. Hudeček dnes také novinářům řekl, že vytvoří poradní orgán nazvaný Ozvučná deska, který bude o rozvoji Prahy diskutovat.

"Současný územní plán není koncepcí rozvoje města, ale rigidním popisem jednotlivých parcel, kde se celek zcela vytrácí. Dělat změny v plánu, ve kterém se nikdo nevyzná, otevírá prostor korupčnímu jednání a původní záměr, tedy vytvořit pravidla pro udržitelný rozvoj hlavního města Prahy, zanikl," uvedl Hudeček.

Praha začala před lety připravovat nový územní plán. Hotový je jeho koncept, ten ale podle Hudečka už nebude předložen zastupitelstvu. Podle Hudečka totiž připravovaný plán otvírá velký prostor pro korupční jednání stejně jako územní plán, který je dosud v platnosti.

Všechny použitelné informace z konceptu proto město použije do nového metropolitního plánu. Schválené změny v současném územním plánu budou nadále platné. Nový plán by měl být jednodušší, cílem je omezit počet projednávaných změn územního plánu. Metropolitní plán nastaví maximální zátěž území a měl by tím ovlivňovat celkovou strukturu zástavby dané lokality. Například v oblasti, která je nyní určena pro bydlení, může být zároveň bez změny územního plánu území pro rekreaci a sport, které území tolik nezatíží.

Cílem metropolitního plánu bude podle Hudečka zároveň využití opuštěných průmyslových areálů, tzv. brownfieldů, omezení rozrůstání města do šířky, ochrana nezastavitelných ploch a návrat bydlení do centra města. Hudeček předpokládá, že se mu podaří připravit metropolitní územní plán do roku 2015, jak to požaduje platný stavební zákon.

Nový metropolitní plán bude zpracován v měřítku 1:25000, současný plán přitom rozpracovává území hlavního města do měřítka 1:10000. "Nový plán neuvidí na každou parcelu, ale na charakter města," řekl novinářům architekt Roman Koucký, který se na přípravě nové koncepce rozvoje města podílí. Podle něj se plán nebude do podrobností zabývat územími, který jsou stabilizovaná. Problematická nebo nedořešená místa ale rozpracuje v podrobnějším měřítku.

V poradním orgánu Ozvučná deska usednou architekti, urbanisti, památkáři, ale také například politologové či zástupci občanských sdružení. Úkolem tohoto orgánu bude poskytovat zpětnou vazbu politickému vedení. Členové budou předkládat i vlastní náměty. Skupina bude mít maximálně 60 členů, scházet se budou čtyřikrát do roka. Jednou ročně Praha třetinu členů obmění.

» Přejít na článek Praha zastaví přípravu nového územního plánu a připraví jiný na webu http://www.ceskenoviny.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011