Hlavní menu:

04.04.2011, autor: E15.cz 04.04.2011, kategorie: Novinky - Praha 14

Praze hrozí exekuce, neposkytla občanovi informace

Praze hrozí exekuce, neposkytla občanovi informace

Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil exekuci majetku pražského magistrátu. Úřad totiž neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o výsledky auditu, který zkoumal, jak funguje systém vydávání registračních značek automobilů. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Praha se proti němu možná odvolá. Nařízení exekuce potvrdila mluvčí soudu Michaela Wenclová.

Nařízení exekuce potvrdila mluvčí soudu Michaela Wenclová. „V žádném případě ale není ohrožen majetek hlavního města. Praha s ním může volně disponovat,“ řekla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Podle ní nový exekuční řád navíc obstavení majetku neumožňuje, magistrát prý pravděpodobně využije patnáctidenní lhůtu na odvolání.

Sedláčkův advokát Petr Kočí tvrdí, že žádost jeho klienta je již rok stará. Město podle něj odmítlo respektovat také rozhodnutí ministerstva vnitra, které Praze nařídilo vydání dokumentu. Sedláček se proto obrátil na soud, který mu dal 28. února za pravdu. „Na tomto případu je alarmující arogance magistrátních úředníků, kteří mému klientovi prostě napsali, že s právním názorem ministerstva nesouhlasí, a odmítli se jím řídit,“ uvedl Kočí.

Podle Krásenské jde o spor dvou právních názorů na to, zda má občan na některé interní informace právo. Sedláček podle mluvčí žádal po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, podle informací organizace Otevřená společnost měl audit prověřit systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Krásenská tvrdí, že úřad odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z tohoto dokumentu.

Případ marného domáhání se informace, na kterou má veřejnost zřetelné právo, ukazuje neúčinnost českého systému přístupu k informacím, který tak nahrává korupci. V Česku chybí instituce prosazující svobodný přístup k informacím,“ komentoval případ Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti, která Sedláčkovi v případu poskytovala poradenství.

Podobnou situaci řešily již před dvěma lety Karlovy Vary. Město mělo na čas zablokován majetek kvůli tomu, že rok a půl nepodalo informace ze stavebního úřadu Tomáši Pecinovi.

Stejný postih zažil také Ústecký kraj poté, co tehdejší hejtman Jiří Šulc řekl na adresu ekologických aktivistů, že jejich zdržováním zahájení výstavby části dálnice D8 způsobily státu miliardové ztráty a připravili několik lidí o život. Sdružení Děti Země jej následně vyzvalo, aby předložil informace, na kterých svá tvrzení založil. Protože kraj informace přes rozhodnutí ministerstva odmítl předložit, musel uhradit náklady exekučního řízení.

Zdroj: E15.cz 04.04.2011

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/praze-hrozi-exekuce-neposkytla-obcanovi-informace

» Přejít na článek Praze hrozí exekuce, neposkytla občanovi informace na webu http://zpravy.e15.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011