Hlavní menu:

26.11.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Pražská parta v Dubaji

Pražská parta v Dubaji

Být stále v zahraničí je novým oblíbeným způsobem existence některých pražských komunálních politiků. Podle hesla "KDYŽ JSI V POHYBU, NEDOSTANOU TĚ" má kufry v pohotovosti i Ondřej Palounek, divoký hoch z ODS Prahy 4, o nějž se intenzívně zajímá policie.

Podle informací z jejich blízkého okolí jsou výše jmenovaní politici přesvědčeni, že jsou šetřeni jen v kauze pozemků na Kavčích horách, ale i tak jsou prý značně nervózní. Podle nich trapná, třiatřicetimiliónová (o tolik peněz měla Praha 4 přijít) patálie s výměnou pozemků na Kavčích horách pražské šedé eminenci Romanu Janouškovi jim vrásky nedělá. Problémem je možnost, že se přišlo na jiné a mnohem závažnější korupční jednání. Navíc o jejich činnost se na základě našeho článku začal důkladně zajímat pražský primátor Bohuslav Svoboda. V takových okamžicích je nejlepší obranou útěk.

UMĚNÍ VÁLKY

Skupinu zahraničních cestovatelů vede Ondřej Palounek, pod kterým se židle vzhledem ke kriminální minulosti a nevybíravému chování vůči skutečným pražským kmotrům kýve nejvíc. Není to poprvé, co Palounkovo nejbližší okolí očekává jeho delší pobyt za hranicemi. V podstatě kdykoliv prosákne mimo okruh vyvolených a spolupracujících nějaká kompromitující informace, je u Palounků doma sbaleno.

VŠUDE JINDE LÉPE

A tak se v Palounkově okolí proslýchá cosi o útěku za hranice. Informace o tom, kam přesně Palounek nakonec odjede, se liší. Rád se totiž prohlašuje za milovníka vykopávek a spolu s touto svou vášní prý spojuje východní Turecko a Sýrii. Pokud by to byla pravda, je třeba přiznat mu notnou dávku smůly; utekl by před policejním vyšetřováním paradoxně buď do trosek po zemětřesení, nebo rovnou do zuřící občanské války.

Ondřej Palounek je v pražské komunální politice výjimečný jak svým expresívním stylem jednání, tak i vkusem. Nejen v oblékání, jež leskle podtrhuje jeho osobnost. I místo své zahraniční rezidence volí značně originálně; drtivá většina pražských politiků ODS a šedých eminencí nalezla zalíbení v Dubaji, on se pouští do mnohem dobrodružnějších a ne tak okázalých lokalit. Kromě Turecka a Sýrie patří prý mezi země Palounkovi zaslíbené i severní Afrika či Thajsko.

Mezi pražskými politiky ze sněmovny, magistrátu i z jednotlivých městských částí je poslední léta zvykem na část roku přesunout své úřední hodiny pro vyvolené právě do Dubaje.

V pohádkově zlatém městě jako vystřiženém z budoucnosti na výběžku pevniny za Ománským zálivem je teplo, servis na špičkové úrovni, nepotkáte tam v restauraci novináře a už vůbec ne policisty. Na rozdíl od ostatních okolních zemí jsou Spojené arabské emiráty pro Evropana příjemnou mírnou verzí arabského světa.

Sice ani v Dubaji není záhodno pobíhat v bikinách po ulici (jenže tam není vhodné po ulici vůbec jakkoli pobíhat či chodit, v Dubaji se jezdí, pluje, případně létá), ale jinak je arabský Legoland vystavěn právě s ohledem na evropské přání připadat si jako král.

V DUBAJI NEJLÉPE

Skutečnost, že "Dubaj funguje", ví dobře i exšéf ČEZ Martin Roman, jenž si sem zval nejen budoucí obchodní partnery, ale i lidi ze státní správy či přímo politiky (například šéfa sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka), kteří by se do Dubaje jinak podívali možná tak na dvoudenní výlet.

Před pár dny se pak v Dubaji protočil na pár hodin a několik pracovních schůzek, jež nestihl uskutečnit se zaměstnanci radnice Prahy 4, lobbista Roman Janoušek. Minul se s jiným vlivným lobbistou a právníkem, Miroslavem Janstou, který má dubajské lobby bary obzvláště rád. Stejně jako bývalý ministr Aleš Řebíček, jenž si tam právě užívá zasloužený klid na pláži kousíček od spolumajitele Penta Investments Marka Dospivy, když v Česku se pořád někdo neomaleně ptá na původ různých desítek miliónů, jež se mu zázračně zjevují na účtech.

Dubaj je pro českou šedou sféru politicko-byznysového ražení vůbec místem zaslíbeným. Je až s podivem, kolik pražských politiků se pravidelně s linkami společnosti Emirates do Dubaje vydává. A hlavně za co?

Je opravdu plat na radnici Prahy 13 tak výživný, že umožnil před necelým měsícem starostovi Davidu Vodrážkovi vyměnit Prahu za jeden z nejdražších dubajských hotelů, a to nejen pro sebe, ale pro celou rodinu s dětmi i tchyní?

PTÁCI SE VRACEJÍ

Ve stejnou dobu jako Vodrážka se na soukromé pláži podle našich informací pohybovali minimálně další dva pražští komunální politici, žádné vysoké šarže, ale úředníci, kteří dokážou v Dubaji dohodnuté věci později v Praze realizovat. Modus operandi je tedy zřejmý.

Ale upřímně; kdo z nás by nechtěl mít úřední hodiny na bílém čisťounkém písku, obklopen luxusem a zadky britských show-businessových hvězdiček z různých nekonečných talentových soutěží? Podstatné je, že zatím se všichni cestovatelé vracejí domů. Jejich finanční toky totiž pramení v rozpočtech českých ministerstev a měst.

Pokud by tedy například Ondřej Palounek skutečně dokázal české spravedlnosti utéct, což není bohužel nijak obtížné, jak dlouho by vydržel ve své dobrovolné emigraci? Otázkou také je, jak silně jemu a jeho parťákům ze čtyřky policie začíná dýchat na záda.

Padnou nakonec nějaká obvinění a bude se na radnici, případně na letišti zatýkat? Zatím podle našeho policejního zdroje stále probíhá šetření a objevují se další vazby pražské party. O tom, na co policie přišla a jak funguje výdělečná činnost pražské party, vás budeme informovat.



Zdroj: Rexlex 47-11

Ke stažení: Prazska_parta_v_Dubaji_Reflex_47_11-01.jpg, 724 kB;
Prazska_parta_v_Dubaji_Reflex_47_11-02.jpg, 665 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011