Hlavní menu:

26.11.2011, autor: Reflex 44-11, kategorie: Zajímavosti z tisku

Pražská parta v ohrožení

Pražská parta v ohrožení

REFLEX SLEDUJE POLICEJNÍ ŠETŘENÍ, KTERÉ V MNOHÉM PŘEDČÍ SERIÁL EXPOZITURA. Články Reflexu stály na počátku probíhající policejní akce, jež má za cíl rozkrýt korupci politiků v Praze. Podle policejního zdroje se šetření týká hlavně radnice Prahy 4 v čele s kmotrem Ondřejem Palounkem.

Vydala jsem se tedy za nimi.

Abych se jich zeptala, zda vědí, že se o ně zajímá policie, a zda mají tušení proč. Čekala jsem na jakékoli jejich vyjádření pět dní, žádného jsme se nedočkali.

„Kde bychom našli pana starostu?“ ptáme se s fotografem v mírně chaotickém vestibulu Městského úřadu Prahy 4, kde pohyb lidí připomíná příjezd sedmi zájezdních autobusů najednou. Je středa. Úřední den. Úředníci jsou zde, aby sloužili občanům. „Starostu? Přece úplně nahoře,“ pronesou Informace ústy profesionální ženy v modrém tričku s logem Prahy 4. „No v desátém patře,“ zakroutí hlavou nad mou nechápavostí.

A tak stoupáme vzhůru. Zatímco v bývalé radnici v Nuslích, která byla v roce 2009 nákladně zrekonstruovaná, bylo možné svobodně vstoupit až k asistentkám starosty, dnes občana zastaví po vystoupení z výtahu skleněné dveře otevírající se pouze na čipovou kartu. Naštěstí právě přijíždějící půvabné mladé úřednice netuší, že nepatříme „k nim“, a vpouštějí nás dovnitř.

KDO UTEČE, VYHRAJE

„Hledáme pana starostu.“ „Proč?“ „Jsme z Refl exu a rádi bychom se ho na něco zeptali.“ „Není tady. Je mimo na akci. Měl by se ale vrátit.“ „Tušíte, kdy se vrátí? Jestli tady máme počkat, nebo raději přijít později odpoledne?“ Na tuto mou otázku starostova asistentka zavolá tiskového mluvčího. Tím je bývalý zaměstnanec televize Nova Jiří Podzimek. Ani on nám nedokáže říct, kdy se starosta vrátí a zda vůbec. Když mu sdělím, na co jsme se starosty, Lannyho Dudry a Radka Lohynského přišli zeptat, automaticky se ptá, zda jde o vyšetřování v kauze pozemků na Kavčích horách.

„Možná, ale nejen o to. Myslím, že oni sami budou vědět nejlépe, o co jde. Můžete nám tedy sehnat zatím alespoň pana Dudru?“ „Já ho najdu, před chvilkou tady byl,“ říká Podzimek a odchází do kanceláře na konci chodby. Vrací se asi po třech minutách a s úsměvem kroutí hlavou: „Nečekala jste, drahoušku, že vám pana Dudru přivedu, že ne?“ „Tohle přece není vaše práce. To děláte z loajality?“ ptám se nevěřícně. Dudrův manévr s tiskovým mluvčím coby štítem, který použil i loni na jaře, když jsem se jej vydala ptát na jeho spolupráci s Palounkem, opět vyšel. „Tak. Z loajality,“ přisvědčí pan Podzimek. Pak sdělí, že proti nám osobně nic nemá, ale Reflex nemá rád. Že vůbec novináře nesnáší.

Že všem třem (Horálkovi, Dudrovi a Lohynskému), které hledáme, náš dotaz předá a oni možná odpovědí (do uzávěrky jsme žádnou odpověď neobdrželi). Že co jsme v časopise napsali o kauze Kavčí hory, bylo nehorázné. A pak spiklenecky dodá: „Nebudeme si ale nalhávat, že je tady všechno v pořádku. A nebudete to, co si tady říkáme, psát, doufám.“ Než stihnu odpovědět, fotograf Stanislav Krupař rozverně odvětí: „Ale to víte, že bude. Všechno.“

NAŠI MUŽI NA MAGISTRÁTU

Nakonec nás Podzimek posílá za Lohynským a Dudrou na pražský magistrát. Tam prý právě oba jsou. Když do budovy na Mariánském náměstí přijedeme, asistentka radního Lohynského nám sdělí, že pan radní je od dnešního dne na dovolené. O panu Dudrovi nikdy neslyšela. „A pana Palounka znáte?“ zkouším to naslepo. Jsem si téměř jista tím, že by Palounek nechodil otevřeně za radním do jeho kanceláře. Pletu se. „Toho ano. Chodí sem. Ale dnes tu nebyl. Víte, já jsem tady nová. Ještě ani nemám jméno na dveřích,“ omlouvá se dívka, že nám nemůže víc pomoct. Vracím se na městský úřad na Budějovické. Jdu rovnou do kanceláře k tajemníkovi, která je o patro níž než starostova, a tedy přístupná lidem. Tam mi obě asistentky řeknou, že pan Dudra rozhodně dnes na magistrátu nebyl a ani se tam nechystal. A kde je? Bylo mu špatně, odešel domů. Kdy zase bude, nikdo neví. Totéž mi přes interkom sdělí o patro výš starostova asistentka; pan starosta není a neví se, kdy bude. Dveře v desátém patře jsou již pro mě zavřené, nikdo se neobtěžuje se mnou mluvit osobně. Poté se interkomem bavím s panem Podzimkem.

„Proč jste nás poslal na magistrát? Pan Dudra tam nebyl a pan Lohynský má ode dneška dovolenou. Vy jste to nevěděl?“ „No dovolte, z čeho mě to obviňujete!“ zlobí se hlas v mikrofonu. „Ptám se, proč jste nás tam poslal.“ „To si vyprošuji. Takhle mě obviňovat.“ Ozve se obsazený tón a ženský hlas automatu suše oznámí, že spojení bylo ukončeno. Takto dopadá snaha získat od komunálních politiků vyjádření na témata, jež se jim nelíbí, často.

EXPOZITURA NAŽIVO

Kromě čtyřlístku výše jmenovaných figur operujících převážně v rámci čtvrtého pražského obvodu vede podle našich informací policie vyšetřování i dalších osob nejen z řad pražské ODS, ale i podnikatelů na ně navázaných.

Důvodem několik měsíců probíhajících šetření je podezření na možné korupční jednání, v tomto případě hlavně přijímání úplatků, spojené se správou obecního majetku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci a maření úkolů. Po dle našich informací by pak ve hře mohla být i přitěžující okolnost, kterou je dle zákona organizovaný prvek.

Složitostí vztahů i vysokou společenskou závažností lze zjednodušeně práci šetřících policistů přirovnat k tomu, co popisuje populární seriál na motivy rozkrytí Berdychova gangu s názvem Expozitura. Zatímco ale v televizi diváci sledují realitu napodobující seriál, za dveřmi jejich domovů se odehrává podobný příběh naživo a bez záruky šťastného konce. Šetření totiž zřejmě odhalilo nejen propojenost politiků a podnikatelů, ale možná i lidí z justice a z řad policie.

Vzhledem k tomu, že vyšetřování stále probíhá, nemůžeme zatím zveřejnit konkrétní kauzy, trestné činy ani jména dalších osob – nejen šetřených a z trestných činů podezřelých, ale ani případných svědků. Redakce má tyto informace k dispozici a přinese je v některém z dalších vydání, jakmile bude vyloučeno, že by jejich zveřejnění mohlo ohrozit probíhající vyšetřování.

V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA

Princip většiny policií prošetřovaných případů je stejný jako u dnes již veřejně známých kauz Kavčí hory či Poliklinika Budějovická.

Základem jsou podhodnocené znalecké posudky, špičková práce právní kanceláře a poté kouřová clona v podobě například 4. majetkové, a. s. Tato akciová společnost, zřízená radnicí Prahy 4, spravuje tamní obecní majetek, a protože už je to akciová společnost, neplatí pro ni totéž co pro volené zastupitele či radní. Politická či právní zodpovědnost za kroky této akciovky je reálně nulová (viz rámeček). „Byl jsem jen formálním předkladatelem. Dostal jsem složku v mašličkách s tím, že je vše hotovo. Mou prací bylo to, co připravila 4. majetková, jen přinést k hlasování,“ odpovídá bývalý místostarosta Prahy 4 Petr Staník na mou otázku, kdo vybíral znalce a jak je možné, že prošlo stěhování za dvě miliardy do pronájmu do budovy polikliniky, když o pár metrů vedle, také přímo u metra Budějovická, stála nová budova za zlomek ceny, byla na prodej a splňovala všechny požadavky, které radnice na své nové sídlo měla.

„Formálně bylo vše v pořádku,“ krčí Petr Staník rameny. Stav k dnešnímu dni? Bývalá poliklinika je již přestavěná na moderní administrativní budovu a úředníci v čele se starostou v ní hrdě úřadují. Komu by se nelíbilo chodit do práce, kde chodby zdobí stovky židlí od předních světových designérů značky Kartell v ceně od čtyři tisíce korun za kus. Je krásné přijít mezi progresívní design a usednout na něj, když jde občan platit stále rostoucí poplatky či čekat ve frontě. Připadá si jako v pětihvězdičkovém hotelu. Nechybí ani velká supermoderní recepce. Jen nosič nákupních tašek či pomocník pro lidi o berlích či na vozíku a liftboy ještě nenastoupili do práce.

KDO CHCE S VLKY VÝT

K výše uvedenému plýtvání obecními prostředky je třeba připočítat podezření na finanční toky do soukromých kapes zainteresovaných. A to nejen na straně Prahy 4, ale i na straně pronajímatele, kterým je v případě nové radnice na Budějovické firma Medicon, z níž vede spojení k Marku Čmejlovi z Appianu a bývalému řediteli ČEZ Martinu Romanovi. Jako náhoda pak nevypadá ani to, že Čmejlův člověk a jednatel Radek Kliment figuruje i v dalších firmách, jež získávají nemovitosti od Prahy 4 za velmi výhodných podmínek viz Reflex č. 18/2010.

Jsou to však zatím jen neprokázaná podezření. Stejně jako v případě výměny pozemků na Kavčích horách, na níž vydělala firma známého pražského podnikatele Romana Janouška, kterému se na Praze 4 dlouhodobě daří uskutečňovat pro něj nevídaně ziskové projekty, jež provázejí, mírně řečeno, nesrovnalosti. V případu parku na Kavčích horách sice nejde o ztráty v řádech miliard, ale jen o nějakých asi 33 miliónů, princip je však stejný. A papírově je vše v pořádku. Pod touto části systému, jež je vidět zvenčí, funguje nebezpečnější prvek skrytý. A to role konkrétních osob, které do systému vstupují v různých fázích a plní rozdílné úlohy. Rejstřík jejich „obchodních příležitostí“ je také velmi široký, od hotelů přes pozemky po bytové domy.

Rozplést klubko vzájemných vztahů přinášejících profit je obtížné i proto, že v systému jsou chyceni téměř všichni. A nikdo netuší, co na něj ví někdo jiný. Jakmile se do systému začlenili, není z něj úniku. Někteří z řadových úředníků zjistili, co se kolem nich děje, a přiznávají, že mají strach promluvit nejen s médii, ale i s policií. Podle našich informací dokonce v několika případech docházelo k vyhrožování fyzickou likvidací. Dokud však policie neukončí šetření a nesdělí obvinění, nemůžeme zveřejnit podrobnosti.

VYŠŠÍ BERE

Osobou, u níž podle našich informací policejní šetření začalo, je kdysi již soudně trestaný politik pražské ODS Ondřej Palounek, kterého pojí velmi silné účelové pouto se starostou Pavlem Horálkem. Palounek, jemuž jsou zákon a společenská pravidla k smíchu a který sice zažádal o výmaz trestů z rejstříku, a ofi ciálně je tak bez záznamu, byl kdysi za krádeže a majetkovou trestnou činnost odsouzen a tresty si odseděl. Ondřej Palounek, muž, který si podle policejních záznamů dříve říkal Dalounek či Polívka. Muž, jenž se rád poslouchá a vyžaduje respekt a úctu. Za každou cenu.

Vynutit si je nestojí Ondřeje Palounka mnoho. Jde o to, věřit si, nebát se ničeho a nikoho, umět razantně promluvit a podpořit svá slova výhrůžkou či demonstrací síly. To vše dělá Ondřej Palounek rád. Když se předvádí před publikem nasoukán do svých drahých, leč nevkusných kostýmů, když hubenýma nohama floutkovsky ukrajuje chodby pražského magistrátu, úřadu Prahy 4 nebo různých okolních hotelů, kde takzvaně úřaduje a sděluje „klientům“, kolik je jeho „vyřízení jejich věci“ bude stát, když oznamuje ostatním členům ODS z Prahy 4 svou vůli, tedy to, co oni teď automaticky odhlasují.

Rád ukazuje sílu a vyvolává strach, přestože i on je svým způsobem „jen“ vykonavatelem plánů a příkazů silnějších kmotrů, kteří stojí za jeho zády a jejichž jména nemůžeme vzhledem k probíhajícímu vyšetřování zatím zveřejnit. Když jsme o Palounkovi, jeho praktikách a provázanosti s vedením Prahy 4 před více než rokem napsali, prý se rozčilil do ruda, řval nadávky a hrozby. Lidé, kteří u toho byli, volali do redakce Reflexu, ať si dáváme pozor. Tak reálně jeho výhrůžky zněly.

TROCHU JINÝ INDIANA JONES

Také prý po veřejném demaskování znejistěl. Na pár týdnů se jeho rameno pražské chobotnice přestalo hýbat a nasávat peníze. Když se však nic nestalo, dokonce ani vedení ODS neprojevilo zájem ukončit činnost Palounkova klanu, operujícího hlavně na Praze 4, výdělečná činnost se rozjela nanovo. A podle informací z radnice v Praze 4 s ještě větším nasazením. Palounek a lidé kolem něj tehdy na čas uvěřili, že se jim nemůže nic stát.

Na druhou stranu: i přestože dál pokračují ve své činnosti, kterou se nyní zabývá policie, chystají si únikové cesty. Alespoň podle lidí z jejich blízkého okolí Palounek, dle vlastních slov milovník archeologie a vykopávek, investuje nemalé peníze někde na Blízkém východě, aby bylo kam se odstěhovat, jakmile by to v Česku přece jen nemělo dopadnout dobře a hrozil by mu další pobyt za mřížemi. Starosta Horálek tak nekvaltuje, zatím jen převedl všechny své nemovitosti, jež mu podle katastru nemovitostí ještě před pěti lety patřily, tak, aby byl oficiálně naprosto bez majetku. Přestože ony byty a domy nabyl naprosto legálně, jak ještě před pěti lety prohlašoval. Dnes oficiálně nevlastní ani psí boudu.

STAŘÍ ZNÁMÍ

Se starostou Horálkem tvoří Palounek již několik let silnou dvojici, i když od loňského roku se Palounek u něj v kanceláři nevyskytuje tak často. Je přece jen třeba dávat si navenek pozor. Původně to byl přitom Palounek, kdo byl v hierarchii oblastní ODS ve vyšším postavení předsedy. Horálek byl jeho podřízený. Podle jednoho ze zakládajících členů pražské ODS a muže, který vzhledem k probíhajícímu policejnímu šetření nemůže být jmenován, je však ve dvojici i dnes, přestože je Horálek starostou, zatímco Palounek žádnou funkci na radnici Prahy 4 nemá, tím vedoucím Ondřej Palounek. „Navzájem se mají v hrsti,“ říká tento muž, jenž Palounka i Horálka léta zná. „Takže jsou přátelé?“ snažím se pochopit, proč starosta Horálek po článcích v médiích, které Palounka demaskovaly coby muže několikrát soudně trestaného, kontakty s ním neukončil.

„Spíš staří známí. Rádi se nemají. Ale potřebují se. Když půjde ke dnu jeden, stáhne druhého. A naopak,“ zní odpověď. „Je to tedy spíš pracovní partnerství,“ konstatuji. „Pokud se to, co spolu dělají, dá nazvat práce. I když vlastně asi ano. Přináší jim to peníze,“ říká muž, který se ani v rámci ODS nikdy netajil tím, že lidé jako Palounek mezi nimi nemají co dělat.

Stejně tak je podle něj na pováženou i „přínos“ Lannyho Dudry, muže, který, než nastoupil coby tajemník do služeb vedení Prahy 4, pracoval na Praze 5 pro tehdejšího nechvalně známého starostu Milana Jančíka. „Ale takoví lidé jako Dudra jsou všude.

Kdyby nad nimi nebyl systém, budou neškodní. Jen vykonávají, co mají uloženo. Jsou exekutivci, tak se tomu dnes říká,“ odpovídá mi onen „muž zevnitř“ na otázku, jaká je Dudrova role v systému.

ČTYŘLÍSTEK NA CESTÁCH

„Lannyho má každý rád. Působí přátelsky, je vstřícný. Vždy ochotný,“ říká mi bývalý místostarosta Prahy 4 Petr Staník. Zpočátku tak na mě Lanny Dudra působil také. S usměvavým a žoviálním drobným mužem jsem se setkala už loni na jaře, když jsem se jej vydala zeptat na jeho vztahy s Ondřejem Palounkem.

Na rozdíl od pana Staníka, který se ještě coby místostarosta mým nepříjemným otázkám postavil, přestože na ně neznal odpovědi, přede mnou tehdy Lanny Dudra utekl, jakmile zjistil, že nejsem milá dívka žádající ho o pomoc, ale novinářka. Prchl se skrýt doslova za sukni tehdejší tiskové mluvčí Žanety Pilařové a dělal, že s Palounkem nemá nic společného.

I minulý týden se před našimi otázkami dokázal ukrýt stejně jako ostatní. Lanny Dudra byl tedy zřejmě na cestě domů. Radní Lohynský zase na cestě na dovolenou. Starosta Horálek na cestě na nějaké jednání, jen se neví kam a s kým. A tak mé kroky poté, co jsem na úřadu Prahy 4 narazila doslova na skleněnou zeď mlčení a mlžení, mířily zpět na magistrát. Jen pro případ, že by zafungovala náhoda a že bych někde na jeho obvyklých trasách potkala alespoň Ondřeje Palounka.

VŠECHNY CESTY VEDOU NA MAGISTRÁT

Když hledám v beznadějně zaplněných okolních ulicích kolem Mariánského náměstí parkovací místo, uvědomím si, že už podruhé jedu kolem jaguaru, který patří Ondřeji Palounkovi. Má pro tuto značku vozů slabost, proto nezůstal u jednoho. Bohužel v bludišti magistrátních chodeb se mi ho nedaří najít ani zjistit, ke komu si zaskočil na audienci. Nicméně je třeba přiznat, že jeho přání rozšířit vliv na magistrát mu vyšlo.

Palounek se už od loňského roku netajil, že Praha 4 je mu malá. Rozhodl se nasunout své chapadlo přímo na magistrát, k největším možným příležitostem. Za pomocí Radka Lohynského a bývalého šéfa fúzí a akvizicí ČEZ Vladimíra Schmalze se mu to povedlo.

První jmenovaný je na magistrátu radním, druhý tamtéž zastupitelem. A dostat je tam nebylo, zdá se, příliš obtížné. Na schůzi prostě Palounek suše oznámil členům ODS z Prahy 4, že pánové musí na magistrát a oni mu to odhlasují. Přitom Vladimíra Schmalze viděli letos na jaře mnozí poprvé. „Pokud si vzpomínám, tak to tehdy řídil Marek Benda. A na této schůzi si s Bendovým

posvěcením vzal Palounek slovo a řekl, že Schmalze na magistrátu potřebujeme, že nám vzhledem ke své pozici v ČEZ zajistí dobré vztahy nejen na magistrátu, ale i ve vládě,“ vzpomíná Vladimír Petrus z ODS. „Těch pár lidí, co nepatří k Palounkovi, jeho rozhodnutí nemohlo přehlasovat,“ říká mimo jiné bývalý předseda Českomoravské komory odborových svazů Petrus a dodává: „I mě se kdysi Palounek pokusil získat na svou stranu. Prý když jemu a jeho přátelům, mezi nimiž byl i jeden nechvalně známý slovenský mafián, pomůžu, vyplatí se mi to. Odmítl jsem.“

NESMIŘITELNÍ

Vladimír Schmalz i Radek Lohynský jsou úspěšně na magistrátu, první jako zastupitel, druhý coby radní. Což Palounka natolik rozjařilo, že získal pocit, že už hraje vyšší ligu než proslulý pražský kmotr Hrdlička. Ten dosud s Palounkem v rámci vzájemných výpomocí občas spolupracoval – koneckonců to Hrdlička je autorem geniálního modelu na legální vyvádění obecního majetku přes akciové společnosti zřízené radnicemi a na Praze 4 tento model naši čtyři mušketýři úspěšně praktikují.

Podle informací z pražské ODS však došlo letos na jaře mezi Palounkem a Hrdličkou k rozkolu. Palounek měl prý Hrdličkovi sdělit, že je oproti němu troškař. A to by mohla být Palounkova osudová chyba. Nejen že je to z hlediska sfér vlivu naopak, ale Palounek by mohl být obětován ve jménu očištění pověsti ostatních, hlavně starosty Horálka; přece jen je to starosta a v případě, že by došlo k jeho obvinění, či dokonce zatčení, byla by reálně v ohrožení celá pražská chobotnice.

O činnosti policie v kauze Kavčí hory se mezi kmotry již nějakou dobu ví. Protože by se mohli vyšetřovatelé dostat do hodně vysokých politických a podnikatelských kruhů a mnoha lidem zastavit nejen masívní finanční příjmy, ale dokonce je postavit mimo zákon, je pražská parta mírně nervózní a snaží se zjistit, co vlastně policie ví.

Jestli skutečně probíhají šetření jen v rámci kauzy Kavčích hor. A že kmotrové vzhledem k tomu, kolik let úspěšně setrvávají na svých pozicích, mají prostředky i styky na to, sledovat i vyšetřování, o tom pochybuje málokdo. Zda se jim podaří i teď ubránit, nebo naopak vyšetřovatelé prolomí jejich obranu a dojde i na zatýkání, bude jasné v řádu měsíců. Zatím se podle našich informací od policejního zdroje začaly objevovat náznaky propletence připomínajícího hlavní motiv seriálu Expozitura. A jisté je jen to, že pražská parta má chapadla hodně vysoko a bude se bránit bez slitování. Refl ex bude i nadále sledovat, zda se policii podaří v šetření pokračovat až do úspěšného sdělení obvinění a případného zatýkání, nebo jestli se i tentokrát pražská chobotnice ubrání. Pokračování této reálné Expozitury přineseme v některém z dalších čísel.

WHO IS WHO ANEB O KOM SE MLUVÍ

ONDŘEJ PALOUNEK člen ODS v Praze 4, oficiálně podnikatel. Je považován za místního kmotra. Byl v minulosti soudně trestaný, tresty si odseděl a požádal o výmaz z rejstříku. Rád se předvádí a ukazuje své peníze a oblíbené vozy Jaguar. Je známý nevybíravým slovníkem a agresívním chováním.

PAVEL HORÁLEK starosta Prahy 4 za ODS, je úzce spojovaný s Ondřejem Palounkem. Za jeho úřadování proběhly a probíhají kauzy týkající se hlavně pozemků a nemovitostí, jež měly ochudit pokladnu čtvrté pražské části o více než miliónové částky.

RADEK LOHYNSKÝ předseda Komise pro výstavbu Prahy 4 a magistrátní radní. Je známý svým nenápadným vystupováním a na veřejnosti se příliš neprojevuje. Nicméně patří mezi lidi, se kterými se často pracovně stýká Ondřej Palounek, jenž je u něj v kanceláři na magistrátu stejně doma jako na radnici Prahy 4.

VLADIMÍR SCHMALZ bývalý ředitel fúzí a akvizic společnosti ČEZ, člen ODS na Praze 4. Muž, kterého si jeho spolužák a přítel Palounek výslovně přál umístit na pražský magistrát. Letos na jaře se mu to bez obtíží povedlo a Schmalz je magistrátním zastupitelem.

TOMÁŠ HRDLIČKA jeden z nejvlivnějších pražských kmotrů. Za svého působení na radnici Prahy 10 vytvořil sy stém akciových společností, do kterých se legálně vyváděl obecní majetek, aby se s ním mohlo nakládat volně a bez politické odpovědnosti.

ROMAN JANOUŠEK vlivný pražský podnikatel, přítel bývalého primátora Prahy Pavla Béma. Rád provádí své obchodní aktivity v Praze 4, kde se mu nebývale daří získávat po zemky a nemovitosti za velmi výhodných podmínek. Všechna policejní šetření, jež se vůči němu doposud vedla, skončila pro nedostatek důkazů.

Ke stažení: Prazska_Parta_reflex.pdf, 1 MB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011