Hlavní menu:

28.04.2009, autor: KOK, kategorie: Rezidence Lehovec

Příliš hlučné ticho okolo stavby rezidence Lehovec

Rezidence Lehovec Únava, deprese, podrážděnost, agresivita, nedostatek spánku. Není to jarní únavou, ale působením nadměrného hluku v okolí stavby bytů rezidence Lehovec. Hluk nad 65 decibelů je podle odborníků dlouhodobě nesnesitelný a prokazatelně poškozuje zdraví.

Před každou stavbou má investor zpracovat tzv. hlukovou studii, která určuje, jak bude stavba vzhledem k lokalitě a použitým technologiím hlučná. Vyjádření hygienické stanice k hlukové studii by měl být jedním z podkladů pro vydání stavebního povolení. Ve stavebním povolení by mělo být přesně určené rozmezí pracovní doby, kdy mohou probíhat stavební práce. To by mělo také platit i pro určení období, kdy se smí nasazovat hlučná technika a provádět hlučné práce. Hlukové normy jsou dané zákonem a ty by měla stavební firma dodržovat. Nedodržení norem potom vede k zastavení stavby. Normy hovoří jasně. Hluková zátěž, které může být občan vystaven, je přes den 50 decibelů, v noci 40 u obytných budov. Uvnitř budov je ale limit ještě o 10 decibelů přísnější. Přes den pak totiž musí být dodržen limit 40 a v noci 30 decibelů.

Evidentně na této stavbě rezidence Lehovec stavební společnosti VCES a.s. a Skanska nepoužívají žádné mobilní protihlukové stěny či jé opatření na snížení hlukové zátěže a negativního působení hluku a vlivu stavby na občany bydlící v bezprostřední blízkosti stavby rezidence Lehovec (budova bývalého obchodního střediska na Lehovci). Snaha o maximální obchodní využití budovy vlastníkem Intra Bau CZ spol. s r.o. a developerem - SVG development pro výstavbu co největšího počtu bytů vedla k navýšení počtu pater a k enormnímu nárůstu počtu bytů a parkovacích míst v rozporu s územním plánem. Nyní jsou ještě občané vystaveni nadměrné hlukové zátěži a dalších negativních vlivů stavby.

Stavební společnosti pracují nejen v průběhu pracovních dní, ale také v sobotu a v neděli. Smozřejně, že i v průběhu svátečních dní hlukem obtěžují občany, kteří doufali, že alespoň ve dnech pracovního klidu si od hluku odpočinou. Na stavbě a v okolí je hluk na úřadech potom hrobové ticho.

Blíže viz také článek Stanovisko HS ke hluku ze stavby rezidence Lehovec a Stanovisko odboru výstavby a dopravy ke hluku ze stavby rezidence Lehovec.

Související články:

  • 25.04.2009 - Stanovisko HS ke hluku ze stavby rezidence Lehovec
  • 19.04.2009 - Stanovisko odboru výstavby a dopravy ke hluku ze stavby rezidence Lehovec
  • 19.04.2009 - Pohoda bydlení v okolí rezidence Lehovec
  • 10.03.2009 - Jak je realizována stavba rezidence Lehovec?
  • Ke stažení: Rezidence Lehovec - stížnosti na stavbu

    Rezidence Lehovec - stížnosti na stavbu Dokumenty ke kauze stavby rezidence Lehovec:
    • Sdělení o poskytnutí informací Hygienická stanice hl. m. Prahy - rezidence Lehovec - 16.4.2009
    • Stanovisko Úřadu m.č. Praha 14 k bouracím pracím při stavbě rezidence Lehovec - 8.4.2009
    • Stavební povolení na stavbu rezidence Lehovec - 7.7.2008
     

    Diskuzní fórum

    Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

    Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

    Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

    © Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
    © Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011