Hlavní menu:

01.06.2012, autor: Pražský deník 26.5.2012, kategorie: Zajímavosti z tisku

První velká rána developerům: nesmí „zastínit" okolní domy

Celý život trávíte v domku se zahrádkou. Kocháte se výhledem do okolí, jste zvyklí obědvat s rodinou na zápraží. Zkrátka, za svým plotem si ani neuvědomujete, že žijete v širším centru hlavního města. Okolní zástavba se drží pravidel. Ani ve snu by vás nenapadlo, že sousední dům může kdosi koupit, zbourat a postavit na jeho místě dvojnásobně vysokou bytovku, zastínit vám výhled, zkazit radost z bydlení i ráz celé čtvrti.

Právě toto se v uplynulých letech přihodilo hned několika čtenářům Deníku.

„Na vině je hlavně korupce úředníků, ale také přílišná liberálnost v otázce tak zvaných územních limitů," přemítá jeden z postižených, Jakub M. z Prahy 4. „Stalo se nám něco podobného, jako starousedlíkům z Podolí, kde jim v sousedství vyrostly hned dvě obří vily, z nichž jednu obývá pan Janoušek. Jenže my jsme, na rozdíl od kauzy Podolí, pro média nezajímaví a tak zůstáváme bez pomoci," podotýká.

Dravým developerům, řádícím dosud bezohledně v rezidenčních čtvrtích, ale zřejmě nastávají krušnější časy.

Alespoň ve zmíněné Praze 4, kde je problém velmi palčivý. Tamní radnice přišla s „bičem" na roztahovačné stavitele. „Zakázaným územím" se v prvním sledu stává část Nuslí.

„Jde o jasně definované regulativy územních limitů pro ucelené rezidenční oblasti," shrnul mluvčí Prahy 4 Michal Sochor.

Jinými slovy developeři si již v chráněném pásmu nebudou moci dovolit stavět, jak se jim zamane.

Rána pro developery? Praha 4 jim „servíruje" přísné stavební limity

Zůstat, podle starosty „čtyřky" Pavla Horálka, nemá jen u části Nuslí. „Stále častěji se setkáváme se situací, kdy investor koupí pozemek či malý rodinný domek se zahradou ve vilové rezidenční oblasti a

hodlá zde vyprojektovat předimenzovaný bytový dům. Pokud splní podmínky příslušné vyhlášky, nikdo mu ve stavbě nedokáže zabránit. S tím se už nebudeme smiřovat," vysvětluje nové opatření Morálek.

V ožehavé věci mu už delší dobu radí kolegium architektů a urbanistů. Mezi nimi například Zdeněk Lukeš nebo Zdeněk Jiran.

„Pro příště bude pro radnici přijatelná jen taková výstavba, která nenaruší charakter území. Budeme vyžadovat zapracování těchto regulativů do developerských projektů a pokud je investor nesplní, budeme jako samospráva proti této stavbě bojovat," slibuje Korálek. Přiznává sice, že samospráva nemůže suplovat zákonná rozhodnutí státní správy, tedy stavebního úřadu.

a nepovolil takovou výstavbu, se kterou sama městská část nebude souhlasit. V nejbližší chce vedení Prahy 4 prosadit regulaci v dalších dvou lokalitách, konkrétně v Podolí a Hodkovičkách. Celkem by dle Morálka měly být územní limity stanoveny pro přibližně osm až deset oblastí na území Prahy 4.

A co ostatní městské části? Například v Praze 6 podobné omezení platí na většině území. Ostatní, s výjimkou Prahy l a 2, kde je situace specifická, jsou poněkud pozadu. Pomoci by jim však měl nový územní plán, který vstoupí v platnost v roce 2015. „Zasadíme se o to, aby limity byly zohledněny při tvorbě nového celopražského územního plánu," dodává Morálek.

Z magistrátu zaznívají souhlasné hlasy. Nový územní plán prý nejen s těmito omezeními počítá sám o sobě. Příprava jeho konceptu sice měla být z vůle zastupitelů hlavního města zastavena. Včera ale zodpovědný náměstek primátora Tomáš Hudeček návrh stáhl, včetně záměru na zhotovení tak zvaného metropolitního plánu.

Ten měl být slovy Hudečka podstatně jednodušší v porovnání se stávajícím, čímž by se prý omezil prostor ke korupci. Stanovovat měl pouze kýženou maximální zátěž území.

„Na základě pochybností o zákonnosti ukončení pořizování územního plánu zahájíme ještě konečnou diskusi s ministerstvem pro místní rozvoj. I přesto, že držíme již dvě právní stanoviska," konstatoval včera Hudeček.

Kvůli územnímu plánu se má brzy sejít mimořádná schůze městského zastupitelstva.

Zdroj:

Pražský deník 26.5.2012

http://prazskv.denik.cz/zpravy_region/prvni-velka-rana-developerum-nesmi-zastinit-okolni-domy-2012Q526.html

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011