Hlavní menu:

24.11.2009, autor: Právo 24.11.2009 , kategorie: Metropolitní plán

Radní na jednání o územním plánu nepřišli

Slyšeli by asi od tří set přítomných občanů, že považují některé postupy radnice za protizákonné. Kvůli veřejnému projednání konceptu nového územního plánu včera veřejnost zcela zaplnila jednací sál. Partnerem asi třem stovkám převážně rozhořčených lidí byli jen úředníci, Pražský radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS) se na úvod kvůli nemoci omluvil a nikdo ho nezastoupil.

Jediné veřejné projednání konceptu nového plánu, který má zakotvit možné využití všech pražských pozemků na příštích deset patnáct let, začalo happeningem nazvaným Akce čisté uši. Uspořádalo ho Centrum pro podporu občanů Arnika, aby upozornilo, že vedení města občanům nenaslouchá. Nenaslouchalo. Lidé nesli transparenty s nápisy: Chceme dýchat čerstvý vzduch, Chceme více betonu? či Nedáme les pro pár cest.

„Považuji toto veřejné projednání za hanbu a výsměch vůči občanům, kteří sem přišli,“ řekla Petra Kolínská (SZ), snad jediná městská zastupitelka v sále. Divila se, jak je možné koncept projednávat, když chybějí zásady územního rozvoje. Šéfka magistrátního odboru územního plánu Jitka Cvetlerová jí odpověděla, že zásady dostane zastupitelstvo v prosinci.

Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa, který diskusi řídil, nebylo vzhledem k „charakteru připomínek“ potřeba, aby se někdo z radních účastnil. „Vše se bude projednávat ve výborech, radě a zastupitelstvu,“ sdělil Právu Wolf.

Právník Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí zpochybnil vyhodnocení vlivu na udržitelný rozvoj území, jemuž územní plán podléhá. Kužvartovi chybělo vysvětlení, jaké území je ve městě zatíženo nad limity, což je podle něho kvůli právu na příznivé životní prostředí stav nezákonný. „Měli jsme velký problém vyhodnotit území jako celek,“ reagoval Libor Ládyš z Ekola group, která se věnuje zpracování dokumentace. Zákon podle něho neříká, jaká je „limitní hodnota pro území, ve kterém se vyskytuje více zdrojů hluku“. Úředníci pak nespokojeným lidem museli vysvětlovat, proč koncept nového plánu v Klánovickém lese počítá zároveň se sportovní funkcí pozemků pro golf i s lesní zelení. „Nemyslím si, že varianta sportu je protizákonná,“ řekl Bořek Votava, šéf Útvaru rozvoje města (ÚRM), který plán zpracovává. Zvolená varianta se má objevit v návrhu nového plánu, který také čeká veřejné projednání.

Mnohé zajímalo, jak to bude s územím pro veřejně prospěšné stavby, pro něž bude nutné odejmout či omezit práva vlastníků pozemků. Podle Pavla Beneše, který vystoupil za několik městských částí a sdružení, není z konceptu zřejmé, jakých pozemků se může vyvlastňování dotknout. „Chcete lidi ošidit a pak říci: My vás vyvlastňujeme. Styďte se,“ vzkázal městským politikům Beneš. Podle Kateřiny Szentesiové z ÚRM lze jednotlivé pozemky při osobním jednání na radnici dohledat. Koncept se zpracovává v měřítku 1:5000, plán 1:10000.

Uspokojivé odpovědi se nedočkala ani Vlasta Šenarová, která chtěla vědět, jak se bude řešit situace s pokračováním trasy městského okruhu od Pelc-Tyrolky k Palmovce. „My už tam teď umíráme. Je to protiústavní už několik let,“ řekla Šenarová.

Korunu všemu nasadil Josef Šafránek, který si přišel stěžovat, že magistrát dává ruce pryč od jeho sporu s radnicí v Křeslicích.

„Je to korupce. To není korupce, to je teror. Dávám návrh, aby byl odvolán někdo z vedení, třeba Bém,“ prohlásil Šafránek, s územním plánem to ale příliš nesouviselo.Považuji toto veřejné projednání za hanbu Petra Kolínská, zastupitelka.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011