Hlavní menu:

30.07.2010, autor: Pražský deník 30.7.2010, kategorie: Zajímavosti z tisku

Radnice deklarují neúplatnost, kterou si koupily

Radnice deklarují neúplatnost, kterou si koupily

Certifikát Radnice bez korupce vadí opozici i Trasparency International. „Je to výhodné,“ hájí se městská část. Zaplatit stovky tisíc soukromé společnosti z veřejného rozpočtu a díky tomu se prohlásit za instituci bez korupce? Po Praze 5 se k tomu odhodlala i čtvrtá městská část.

Zde se neuplácí, mohl by hlásat transparent nad hlavním vchodem úřadu. Všech tři sta padesát úředníků sloužících čtvrté městské části se může pochlubit vysvědčením obezkorupčnosti. A co vlastně stvrzuje? Zaměstnanci úřadu jsou proškoleni v tom, že brát úplatky je protizákonné a že jim za podlehnutí pokušení hrozí trest.

Úřad si najal externí firmu E-Institut, aby zaměstnance elektronickou formou poučila. Městská část jí z veřejných prostředků zaplatila zhruba dva tisíce korun na osobu, což je podle odborníků drahé a neefektivní. „Nejúsměvnější na celé záležitosti je to, že osm úředníků napoprvé neprošlo závěrečným testem. Absolvovali ho až na druhý pokus. Připomíná mi to odpustky jako ve středověku. Radnice navenek potřebuje deklarovat neúplatnost. Tu si ve skutečnosti kupuje,“ myslí si Ivan Brabec z Věcí veřejných (VV) Prahy 4.

Výhody školení

Mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová, sama úspěšná absolventka školení, má svůj certifikát schovaný v šuplíku. Je ale přesvědčena, že ona zmiňovaná součást protikorupční strategie radnice je prospěšná, a navíc chytře vymyšlená.

„Má jednu obrovskou výhodu. Jedná se o samostudium a zaměstnanci úřadu tím pádem nechybějí v práci,“ pochvaluje si Pilařová.

Jak poznat korupční chování či co už lze považovat za úplatek? Podobné otázky dle Pilařové test obsahuje.

Zdánlivě jednoduché otázky na rozjezd ale brzy vystřídaly těžší. Osm neúspěšných zaměstnanců úřadu zřejmě pohořelo na těch, týkajících se legislativní úpravy a sankcí za korupci.

„Městská část si od kurzu neslibuje, že se úředníci už nikdy ničeho nedopustí. Důležité je lidem připomenout, jakých pochybení se mohou dopustit,“ hájí Prahu 4 Pilařová a upřesňuje náklady. „Celá akce radnici stála 705 tisíc korun bez DPH. Na hlavu tedy 1550 korun. Závěrečný test je zdarma stejně jako test opravný. Padesát vedoucích odborů a oddělení absolvovalo navíc prezenční trénink. Vybraní úředníci působící na čelních pozicích nadto procházejí kurzy Transparency International,“ dodala.

Praha 6 couvla

„Společnost E-Institut nás na samém počátku kontaktovala a nabízela nám spolupráci. Odmítli jsme ji. Studijní materiál, který nám předložila, byl podle našeho názoru nedostatečný. Navíc o sobě uváděla zavádějící informace. Například to, že její školení je schváleno ministerstvem vnitra. Ale to je samozřejmost. Jakákoliv vzdělávací činnost týkající se státní správy musí být schválena ministerstvem vnitra,“ komentuje Stanislav Beránek z Transparency International. „Zaráží nás nikoliv školení, ale certifikát dokládající úřad bez korupce. To je podvod,“ konstatoval už před časem Beránkův kolega Radim Bureš. Narážel na Prahu 5, která podobnou procedurou prošla už na jaře letošního roku. „Byl to první úřad bez korupce. Absurdní,“ myslí si Beránek.

Ostatní pražské obvody se zatím k projektu Radnice bez korupce nehlásí. Zpočátku otom uvažovala Praha 6. „Ustoupili jsme od toho. Firmy, které se u nás ucházely o proškolení úředníků, neposkytovaly dostatečnou záruku výsledku. Obávali jsme se o dobré jméno Prahy 6,“ vysvětluje mluvčí městské části Martin Šalek.

Zdroj: Pražský deník 30.7.2010

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/radnice-deklaruji-neuplatnost20100730.html

» Přejít na článek Radnice deklarují neúplatnost, kterou si koupily na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011