Hlavní menu:

20.04.2018, kategorie: Metropolitní plán

Rozhledna se postavila na vlastní nohy

V parku Čihadla v Praze 14 by se zhruba v půlce června měla otevřít rozhledna Doubravka, kterou momentálně dokončuje Huť architektury Martina Rajniše.

Stavbu tvoří hlavně tři nohy z akátového dřeva, které se Rajnišovu týmu podařilo sestavit už vloni a donedávna ležely přímo na místě budoucí rozhledny. Podle původních plánů se Doubravka měla dostavět už na podzim, ale práce přerušilo deštivé počasí. Tesaři se vrátili na místo až v půlce května. V uplynulých týdnech nohy rozhledny vztyčili, sešroubovali a doprostřed se pověsila schodiště. Ještě ale není hotovo. „Nahoře se dodělává zábradlí a musí se tam natáhnout síť. Dále se v jedné noze vybuduje sklad,“ vysvětluje spoluautor rozhledny architekt David Kubík. Vedle stavby se pracuje i na lavicích, stolech a dětském hřišti.
Nohy v zemi drží malé piloty, které jsou propojeny železobetonovou deskou. Ačkoli je Doubravka převážně z trvanlivého akátového dřeva, bude ideálně sloužit patnáct let. Poté se musí podepřít, například ocelovou kozou.

Další části jsou kovové nebo z dubu a modřínu. Vodorovné prvky, které rychle podléhají zkáze, nechali autoři shora oplechovat. Huť architektury bude rozhlednu každý rok natírat, aby stavba vydržela alespoň zmíněných patnáct let.
Cena Doubravky přesáhne tři a půl milionu korun a z většiny ji zaplatí developer Landia Management, jenž v okolí staví činžovní domy.
Zhruba pět set tisíc by mělo pocházet od drobnějších dárců, kteří mohou „adoptovat“ schod. K mání je ještě polovina z necelé stovky schodů. Na oplátku se na schodu objeví text podle přání dárce. Po dokončení se rozhledna převede do majetku Prahy 14. (han)

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011