Hlavní menu:

23.08.2011, autor: Pražský deník 22.8.2011, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Rozhodnutí na část Pražského okruhu zrušeno

Alternativní trasa Pražského okruhu - OS Zdravé životní prostředí, Běchovice

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo územní rozhodnutí na východní část Pražského okruhu v úseku od dálnice D1 do Běchovic.

Místní obyvatelé s trasou okruhu nesouhlasí, proti územnímu rozhodnutí podali asi 180 námitek. Podle náměstka pražského primátora Karla Březiny (ČSSD) rozhodnutí MMR oddálí realizaci této stavby, kterou Praha považuje za jednu z nejdůležitějších.

„Klíčovým důvodem bylo pochybení magistrátu při doručení rozhodnutí veřejnou vyhláškou, kterou úředníci sejmuli dva dny před uplynutím zákonem stanovených lhůt,“ zdůvodnil rozhodnutí ministerstva Jan Dvořák z odboru komunikace MMR.

„Samozřejmě je to velmi špatná zpráva, která oddaluje realizaci této jedné z nejdůležitějších staveb,“ napsal Březina s tím, že podrobnosti rozhodnutí zatím nezná. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) se radnice pokusí podat proti rozhodnutí rozklad. Pokud neuspěje, zažádá o vydání územního rozhodnutí znovu. „Rozumím tomu, že se každý brání, když taková stavba vede v blízkosti jeho bydliště. Nějaké řešení se ale musí udělat,“ řekl Svoboda.

Praha považuje tuto část okruhu v současnosti za prioritu. Po loňském zprovoznění jižní části Pražského okruhu a vymístění kamionů z Jižní spojky totiž podle primátora těžká nákladní doprava tyranizuje obyvatele Spořilova. Jen dostavbou okruhu mezi D1 a Běchovicemi se dá tento problém podle Prahy zcela vyřešit.

Obyvatelé Běchovic a Dubče, kteří se proti územnímu rozhodnutí odvolali, tvrdí, že magistrát udělal při vydání územního rozhodnutí vážná pochybení. Podle zastupitelky Městské části Praha – Běchovice Petry Šubrtové magistrát zejména nebyl schopen prokázat, že provoz na okruhu nebude překračovat závazné limity hluku a čistoty ovzduší. Stavba zároveň nebyla v souladu s územně plánovací dokumentací, uvedla zastupitelka. Magistrát v průběhu řízení prý udělal i řadu procesních chyb.

Alternativní trasa

„Teď je tu příležitost otevřít debatu o rozumnějším tranzitním okruhu, tak aby vedl skutečně kolem Prahy a nezatížil hlukem a škodlivinami hustě obydlené části města. Navrhujeme alternativní trasu Středočeským krajem,“ uvedla Šubrtová. Praha ale o vedení okruhu po území sousedního kraje neuvažuje.

MMR už jednou územní rozhodnutí na stavbu části silničního okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 zrušilo. Magistrát jej v loni v říjnu znovu vydal.

Tato východní část pražského okruhu má mít délku asi 12,5 kilometru. Podle územního rozhodnutí má jít o šestipruhovou silnici s rozšířeným středním dělícím pásem a nouzovými pruhy. Nový úsek naváže na křižovatku se Štěrboholskou radiálou a už hotový úsek 510, který vede směrem Černému Mostu. Končit bude křižovatkou s dálnicí D1.

Okruh má být z větší části veden po zemědělské půdě, v oblasti Běchovic se ale přibližuje obytné zástavbě. Podle obyvatel Běchovic by mohla být nadměrnému hluku vystavena asi stovka místních lidí.

Celková délka vnějšího pražského okruhu, který vede místy u hranic se Středočeským krajem, má být přes 80 kilometrů, dokončena je zhruba polovina.

Zdroj: Pražský deník 22.8.2011

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/rozhodnuti-na-cast-prazskeh20110821.html

Související články:

Praha bez peněz. Ministerstvo dopravy na okruh nepřispěje

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/praha-bez-penez-ministerstvo20110730.html

11 starostů píše ministrovi: Posuňte okruh dál od Prahy

http://www.praha14jinak.cz/clanky/11-starostu-pise-ministrovi-Posunte-okruh-dal-od-Prahy.html

Posuňte Pražský okruh, žádají starostové ministra

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Posunte-Prazsky-okruh-zadaji-starostove-ministra.html

Další rána pro Pražský okruh, úřad zrušil povolení

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Dalsi-rana-pro-Prazsky-okruh-urad-zrusil-povoleni.html

Pražané se budou dusit dál, obchvat dostal další úder

http://www.praha14jinak.cz/clanky/Prazane-se-budou-dusit-dal-obchvat-dostal-dalsi-uder.html

» Přejít na článek Rozhodnutí na část Pražského okruhu zrušeno na webu http://prazsky.denik.cz/.

Ke stažení: Alternativní trasa Pražského okruhu - OS Zdravé životní prostředí, Běchovice, 52 kB

Ke stažení: Silniční okruh kolem Prahy R1

Silniční okruh kolem Prahy R1
 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011