Hlavní menu:

13.04.2012, autor: iDnes 12. dubna 2012 Autor: Pavel Švec, kategorie: Metropolitní plán

Rozvoj Prahy bude hlídat skupina odborníků. Mezi nimi i filozof či kněz

Rozvoj Prahy bude hlídat skupina odborníků. Mezi nimi i filozof či kněz

Na to, jak se bude rozvíjet česká metropole, dohlédnou desítky odborníků. Magistrát se rozhodl zřídit poradní skupinu nazvanou Metropolitní ozvučná deska, podle již fungující v nizozemském Rotterdamu. MF DNES přinesla zatím známá jména expertů, kteří zasednou v pražské komisi. Poprvé se sejdou za dva týdny.

Na konci minulého roku přišel radní pro územní rozvoj Tomáš Hudeček s tím, že Praha se vyvíjí bezmyšlenkovitě, zmítá se v honbě za ziskem developerů, v nekompetentních prohlášeních občanských sdružení či se "babrá" ve zdlouhavých procesech schvalování na úřadech. Tím podle něj ztrácí dech a zaostává za moderními evropskými metropolemi.

Aby se to změnilo, vzniká v Praze nehonorovaný poradní sbor zhruba šedesáti expertů různých profesí, kteří budou na budoucí podobu hlavního města dohlížet - Hudeček ho nazval Metropolitní ozvučná deska.

Ačkoliv ještě nejsou všechna jména známa, 28. dubna se odborníci poprvé sejdou na společném jednání. "Praha s tímto projektem nemá zkušenosti, proto hlavním motivem tohoto setkání bude zjistit, kudy a jakým způsobem se bude skupina ubírat," říká koordinátor projektu Eugen Liška.

Je to tedy zatím pouze jakýsi testovací model, který bude v ideálním případě fungovat desítky let, a nebude tak závislý na čtyřletém volebním období politiků. "Jenom tak se zachová kontinuita, která je pro rozvoj města nejdůležitější," upozorňuje Liška.

Jak dosáhnout toho, aby poradní sbor, který nebude mít pravomoc o ničem rozhodovat, obstál před politickými a často populistickými vlivy?

"Právě množstvím a zvučností jmen expertů, kteří svým kultivovaným projevem pomohou pozvednout i politickou kulturu," naznačuje "právní status" Ozvučné desky Liška.

Politici, kteří se u moci často střídají a v jejichž rukách konečná rozhodnutí leží, by tak měli konstruktivní kritice a podnětům skupiny expertů minimálně naslouchat.

V poradní skupině bude filozof, inženýr, historik i teolog

V praxi by to mělo fungovat tak, že příslušné odbory magistrátu tak jako doposud připraví podklady, které schvaluje rada města. Nyní by ale podléhaly ještě diskusi odborníků z Ozvučné desky, kteří se budou scházet zhruba čtyřikrát do roka.

O jaké konkrétní projekty půjde, se teprve uvidí, ale typově to bude podoba Vltavy a jejích břehů, rekreační oblast s jezery na jihu Prahy, nevyužitá nádraží či "jen" možnost parkování v ulicích města. Možná poněkud idealistickým cílem je, aby u opravdu důležitých témat, která nezvratně mění tvář města, stála jak odborná, tak laická veřejnost.

Mezi členy Metropolitní ozvučné desky jsou jak architekti, urbanisté či inženýři, tak i představitelé občanských sdružení. A také třeba filozofové, kteří dokážou velkým rozvojovým projektům vdechnout i jiný úhel pohledu, který v dnešním materialistickém světě často chybí.

Zdroj: iDnes 12. dubna 2012 Autor: Pavel Švec

http://praha.idnes.cz/rozvoj-prahy-bude-hlidat-skupina-odborniku-fky-/praha-zpravy.aspx?c=A120412_1762787_praha-zpravy_sfo

» Přejít na článek Rozvoj Prahy bude hlídat skupina odborníků. Mezi nimi i filozof či kněz na webu http://praha.idnes.cz/.

Ke stažení: Poradní skupina pro rozvoj Prahy nazvaná Metropolitní ozvučná deska, 119 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011