Hlavní menu:

04.11.2016, autor: Zdroj: MF DNES Michaela Bůnová, kategorie: Životní prostředí

Sloní zadek? Rajniš staví unikátní rozhlednu

Praha 14 bude mít novou rozhlednu z přírodních materiálů. Projekt má na starosti uznávaný architekt Martin Rajniš.
Sloní zadek? Rajniš staví unikátní rozhlednu

Praha 14 bude mít novou rozhlednu z přírodních materiálů. Projekt má na starosti uznávaný architekt Martin Rajniš.

Čihadlech nad Rokytkou vznikne čtyřiadvacet metrů vysoká rozhledna z přírodních materiálů – z jasanových prutů a dalšího dřeva. Výlet na ni už mohou Pražané plánovat. „Pokud vše půjde dobře, první návštěvníci se na ni podívají ve druhé polovině příštího roku,“ říká starosta Prahy 4 Radek Vondra.

Jejím autorem je významný architekt Martin Rajniš, který má na kontě například novou Poštovnu Anežku na Sněžce. Právě při její stavbě se začalo rodit jméno nové rozhledny. Rajniš s dalším architektem, Hoffmanem, totiž tenkrát vytvořili devět návrhů a všechny obsahovaly ženská jména od A. Z návrhů byla nakonec vybrána Anežka. „Pak jsme dělali soutěž na jinou věž a vyhrála to Bára, a tak jsme se postupně dostali k písmenu D, kdy byla vybrána Doubravka. Nakonec postavíme třeba Žežulku,“ vysvětlil včera Rajniš MF DNES.

Rozhledna bude stát na pozemku, který si městská část vypůjčila od magistrátu. Během listopadu budou zastupitelé hlavního města jednat o tom, zda ho Praze 14 svěří do správy. „Cílem výstavby je vytvořit atraktivní dominantu, která se stane lákadlem nejen pro místní, ale i pro návštěvníky naší městské části,“ říká Vondra. Návštěvníky, kteří na rozhlednu zamíří, vyvedou dubové schody na vyhlídkovou podestu, jejíž podlaha bude ve výšce osmnácti metrů. Na podestu se vejde deset lidí. V plánu má městská část také úpravu okolí. Dnes zarostlá krajina se zvolna promění v park s posezením, občerstvením i hřištěm pro děti. Vstup na rozhlednu, jejíž pořizovací cena se podle Rajniše pohybuje lehce nad dvěma miliony korun, bude volný. Podle informací městské části financuje výstavbu společnost Landia Management, s .r. o., která v přilehlé lokalitě Rajský vrch postavila byty.

Model z náletových dřevin

Rajniš není pro Prahu 14 žádným nováčkem. Už před dvěma roky na břehu Kyjského rybníka postavil dvanáctimetrový dvounohý artefakt z náletových dřevin, menší verzi plánované rozhledny, jejíž konstrukci si tak otestoval.

Je otázka, s jakými reakcemi se plánovaná stavba setká. Dvakrát tak menší prototyp totiž kvůli svému tvaru schytal i kritiku. „Z obrázků prototypu mě stavba, respektive její tvar, ze všech stran evokuje sloní zadnici,“ napsal například před dvěma roky na stránky městské části Martin Pecka.

Podle Rajniše se vždycky najde někdo, kdo bude nespokojený. „Reakce byly většinou pozitivní. Je to tak, že ať děláte v Čechách cokoli, vždycky za to slíznete nějakou kritiku. Jsme zapšklý národ, který si myslí, že je špatně placený. Na to, co umíme, jsme ale placeni až moc dobře. Hodně lidí je od přírody naštvaných,“ řekl k tomu Rajniš.

Městská část říká, že se názory na prototyp mezi obyvateli různí. „Setkali jsme se s vyloženě pozitivními reakcemi, ale, jak to u nových neokoukaných děl bývá, také s několika málo kritickými. Je to přirozené. Společenská diskuse je důležitá, nejhorší by bylo, kdyby artefakt zůstal mezi obyvateli nepovšimnut,“ říká mluvčí městské části Veronika Berná.

» Přejít na článek Sloní zadek? Rajniš staví unikátní rozhlednu na webu http://praha.idnes.cz/.

Ke stažení: Schranka01-6.gif, 503 kB

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011