Hlavní menu:

28.01.2011, autor: MF DNES 27.1.2011, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Soud zastavil plánovanou výstavbu Pražského okruhu přes Běchovice

Nejvyšší správní soud zrušil návrh trasy plánovaného dalšího úseku Pražského okruhu, který má vést přes Běchovice. Podle soudu byl návrh týkající se těchto úseků schválen nezákonně, například kvůli špatnému vyhodnocení vlivu stavby na životní prostředí. Praha přesto tvrdí, že územní řízení to nezkomplikuje.

Soud zrušil několik zásad územního plánování, které stanovují koncepci a základní strategii pro rozvoj a uspořádání území města. Pražské zastupitelstvo zásady schválilo v prosinci 2009.

To, že soud část těchto zásad zrušil, podle Útvaru rozvoje hlavního města Prahy znamená, že město zatím nemůže schválit nový územní plán, který se v současnosti připravuje a ve kterém se s trasou okruhu opět počítalo. Nejprve musí zásady územního rozvoje opravit.

Praha postupovala nezákonně, řekl soud

Návrh na zrušení zásad podalo Sdružení Zdravé životní prostředí Praha-Běchovice a spolu s ním tři občané Prahy. A uspěli. Nejvyšší správní soud jim vyhověl.

"Bylo to hlavně z toho důvodu, že provedené vyhodnocení vlivů zásad, zejména na životní prostředí, neproběhlo v souladu s právními předpisy," vysvětlil mluvčí soudu František Emmert.

"Především nebylo respektováno stanovisko a požadavky ministerstva životního prostředí, nedošlo k posouzení jednotlivých variant vedení okruhu. Jedna z hlavních výhrad byla, že provedené vyhodnocení proběhlo bez ohledu na jeho bližší lokalizaci," dodal.

Plánovaná trasa zatím zůstává v územním plánu

Obyvatelé Běchovic se bojí, že nový úsek Pražského okruhu, který počítá se šesti jízdními pruhy a mimoúrovňovými křižovatkami, výrazně zhorší jejich životní podmínky. Strach mají zejména z překračování hlukových limitů a vysoké prašnosti. Navíc by v Běchovicích byla pravděpodobně silně omezena nová výstavba.

Podle místních lidí by bylo nejjednodušší posunout plánovanou křižovatku za hranici hlavního města. V takovém případě byl ale zřejmě nastal velký problém při schvalování stavby. Zasahovala by totiž do katastru více obcí a schvalování by tak pravděpodobně trvalo podstatně déle.

Plánovaná trasa Pražského okruhu vedoucí přes Běchovice prozatím zůstává v současném územním plánu. "My se budeme držet schválené územní varianty a pokračovat v získávání územního rozhodnutí na tu stávající podobu," řekla Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které silniční okruh kolem Prahy buduje.

Zdroj: MF DNES 27.1.2011

http://praha.idnes.cz/soud-zastavil-planovanou-vystavbu-prazskeho-okruhu-pres-bechovice-1gi-/praha-zpravy.asp?c=A110127_181049_praha-zpravy_sfo

» Přejít na článek Soud zastavil plánovanou výstavbu Pražského okruhu přes Běchovice na webu http://praha.idnes.cz/.

Ke stažení: Silniční okruh kolem Prahy R1

Silniční okruh kolem Prahy R1
 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011