Hlavní menu:

30.07.2010, autor: Pražský deník 30.7.2010, kategorie: Zajímavosti z tisku

Starosta Milan Jančík skončil

Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) na čtvrtečním zasedání zastupitelstva oznámil svou rezignaci k 31. červenci. Z funkce starosty Jančík odstupuje na vlastní žádost k 31. červenci. Zastupitelstvo to potvrdilo, pro jeho konec ve funkci se vyslovilo 27 z 36 hlasu-jících. Opozice se o odvolání Jančíka dříve bez úspěchu několikrát pokoušela.

„K tomuto kroku jsem se rozhodl naprosto dobrovolně,“ řekl v diskusi na úvod Jančík. Martin Fott (ODS) zdůraznil, že Jančíka přinutila k rezignaci pražská ODS a že starostu ve funkci drželi i koaliční partneři z ČSSD a SNK ED. Podle Jana Martince (SZ) je kandidátka ODS i ČSSD do komunálních voleb stejně plná Jančíkových příznivců. „Bojím se, co bude pokračovat,“ řekl s odkazem na Jančíkův styl vedení radnice, který považuje za nedemokratický.

Jančík: Důvody jsou osobní

Zastupitelé za Stranu zelených nebo Jiří Vitha z TOP 09 žádali, aby Jančík řekl, jaké důvody ho k rezignaci vedly, a aby své působení v čele smíchovské radnice zrekapituloval. „Důvody jsou osobní, žádný tlak na mě nebyl,“ reagoval Jančík. Zdůraznil, že na účtu úřadu městské části je téměř 860 milionů korun, a že tudíž nechápe, proč je kritizován za to, že „zašantročuje“ peníze městské části. „Vidím, že akt dobrovolného odstoupení není respektován se vší vážností,“ řekl.

Městskou část až do říjnových komunálních voleb povede první místostarosta Petr Horák (ODS). Horák ale zřejmě nebude mít stejné kompetence jako současný starosta. Jančík na středeční tiskové konferenci řekl, že některé jeho pravomoci už byly rozděleny mezi ostatní radní. Dnešní návrh Jana Martince (SZ) zařadit na jednání zastupitelstva volbu nového starosty neprošel.

Zastupitelstvo se na dnešním zasedání bude zabývat také peticí za odvolání rady městské části. Tu iniciovala opozice. V radě sedí zástupci ODS, ČSSD, dále bývalý člen SNK ED a jedna nezávislá radní.

Kromě výměny ve vedení města opozice chce, aby byly vypracovány forenzní audity hospodaření městské části od roku 2006 a aby všichni zastupitelé zveřejnili přiznání o majetku a střetu zájmů. Opozice má ale v zastupitelstvu menšinu a personální změny na radnici se jí zřejmě nepodaří prosadit.

Vizitka starosty Prahy 5 Milana Jančíka

Datum a místo narození: 24. října 1959, Prostějov

Vzdělání: studoval konzervatoř v Brně, později zpěv v Ostravě a Praze, v roce 2004 dokončil právnickou fakultu v Plzni (jeho studium bylo během kauzy kolem plzeňských práv zpochybňováno, proti tomu se Jančík ostře ohradil); v Brno International Bussines School získal titul MBA

Dosavadní praxe: od roku 2002 starosta Prahy 5, funkci obhájil v roce 2006, dnes oznámil zastupitelstvu svou rezignaci k 31. červenci; předtím čtyři roky místostarosta; v zastupitelstvu městské části zasedl poprvé jako náhradník po volbách v roce 1994 poté, co zemřel jeden ze zvolených zastupitelů; od roku 2002 je členem zastupitelstva hlavního města; začátkem 80. let působil v divadlech v Olomouci a Ostravě, od poloviny 80. let se věnoval sborovému zpěvu v Praze a vedl také sbor Českého rozhlasu

Členství a funkce v politických stranách: ODS (od roku 1994); loni v listopadu byl zvolen jedním z místopředsedů pražské ODS, letos v dubnu jej sněm z funkce odvolal; dlouhá léta působil jako předseda ODS Prahy 5, na tuto funkci rezignoval ve středu 28. července.

Zdroj: Pražský deník 30.7.2010

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/milan-jancik-rezignoval-na-post-starosty20100729.html

» Přejít na článek Starosta Milan Jančík skončil na webu http://prazsky.denik.cz/.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011