Hlavní menu:

28.01.2011, autor: MF DNES 27.1.2011, kategorie: Silniční okruh kolem Prahy R1

Stavby dostanou zelenou. Žít se však bude v hluku

Stavby dostanou zelenou. Žít se však bude v hluku

Zvýšení hlukových limitů v Praze by umožnilo výstavbu například části Pražského okruhu přes Suchdol i Běchovice. Obyvatelé mnoha městských částí i obcí se obávají, že hluk z rušných silnic by byl neúnosný.

„Už teď je tu hluk. Nemůžeme otevřít okna a větrat. Zvýšení limitů zhorší životní úroveň,“ hlásají obce, občanská sdružení i jednotlivci, kteří protestují proti zvyšování hlukových limitů v okolí dopravních staveb.

Včera kvůli tomu demonstrovali na Palackého náměstí.

Novela totiž počítá s navýšením povolených limitů o pět decibelů ze současných šedesáti ve dne a padesáti v noci. „Rozhodovat by se o ní mělo ještě v tomto čtvrtletí,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Přitom už dnes jsou hlukové limity leckdy překračované. Příkladem je ulice V Holešovičkách, kam má ústit tunel Blanka.

„Hladina hluku je tu na 73 decibelech,“ říká Zdena Stašková z pražské hygienické stanice.

I kdyby se ministerstvu zdravotnictví podařilo prosadit zvýšení hlukových limitů o pět decibelů, lidé v ulici V Holešovičkách by i nadále byli vystavováni vysoké hladině hluku. Stěžují si i obyvatelé obcí z okolí nedávno zprovozněné části Pražského okruhu.

Například obyvatelé Dolních Břežan požadují, aby Ředitelství silnic a dálnic, které obchvat Prahy staví, udělalo protihlukové stěny nepříliš chráněného úseku nové čtyřproudé silnice.

„Ruch z nové silnice, která spojuje brněnskou a plzeňskou dálnici slyšíme od jejího zprovoznění loni v září stále. Naše domy jsou v obci položené nejvýš, takže hluk je tu vyšší, než v ostatních částech Dolních Břežan. Když jdeme spát, nemůžeme otevírat okna. Kdyby se limity zvýšily, už by nám nikdo ty protihlukové zátarasy nepostavil,“ říká Alena Pexidrová z Dolních Břežan.

Dostavěl by se Pražský okruh přes Běchovice i Suchdol

Zvýšení hlukových limitů by pomohlo dostavbě dalších částí Pražského okruhu, které mají vést přes Suchdol a Běchovice. Tamní obyvatelé si už léta stěžují, že v jejich obcích se s výstavbou obchvatu Prahy výrazně zvýší hluk.

Běchovičtí navíc poukazují na to, že už dnes jsou hlukové limity překračovány. „Hlučná je Štěrboholská radiála, kolínská výpadovka i frekventovaná železniční trať na Kolín. Pokud by se zvedly limity, výstavbě okruhu by nic nebránilo. Tím by ale bylo zdraví našich rodin ohroženo,“ říká Petra Šubrtová, jež se do Běchovic přestěhovala před více než dvaceti lety.

„Tehdy to byla klidná oblast na okraji Prahy. Dnes bychom bydleli přímo u rušné silnice, kudy budou jezdit davy kamionů,“dodává.

Anketa Obáváte se zvýšení hlukových limitů?

Petra Šubrtová Běchovice

Běchovice bývaly klidnou částí Prahy a už by nebyly Přistěhovala jsem se do Běchovic, které byly klidnou částí Prahy. Teď by se tu měla postavit křižovatka Pražského okruhu. S jejím odhlučněním si zatím nevědí rady.

Alena Pexidrová Dolní Břežany

Nepostavili by protihlukové stěny Okno nemůžeme otevřít, nedalo by se spát. Mezi námi a okruhem je pláň, ani to není zalesněné. Pokud se zvýší hlukové limity, hrozí, že nám tady už nikdo nepostaví protihlukové stěny.

Karel Němeček

Hluk je tu trvalý Karel Němeček bydlí v ulici V Holešovičkách, kde jsou už teď převyšované hlukové limity. Zvýšení zátěže se bojí, protože má vliv na organismus.

» Přejít na článek Stavby dostanou zelenou. Žít se však bude v hluku na webu http://zpravy.idnes.cz/.

Ke stažení: Silniční okruh kolem Prahy R1

Silniční okruh kolem Prahy R1
 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011