Hlavní menu:

28.01.2011, autor: Pražský deník 27.1.2011, kategorie: Zajímavosti z tisku

Stop hluku, žádali demonstranti před ministerstvem

Stop hluku, žádali demonstranti před ministerstvem

Už podruhé během posledních několika týdnů se před ministerstvem zdravotnictví sešli lidé, aby dali najevo svou nevoli s plánovaným zvýšením hlukových limitů.

Několik desítek lidí demonstrovalo ve středu v Praze před ministerstvem zdravotnictví proti zvýšení hlukových limitů, nelíbí se jim chystaná novela a přístup ministerstva k problematice. Přítomní uváděli, že hluk doléhající například z projíždějících aut škodí lidskému zdraví. Limity se mají zvýšit o pět decibelů přes den a o deset decibelů v noci.

„Ministerstvo zdravotnictví obhajuje před veřejností navrhované zvýšení hlukových limitů legitimní snahou vyhovět požadavkům EU na sjednocení legislativy. Přitom EU vyzvala ČR k harmonizaci hlukových norem v úplně jiné oblasti, to jest pouze v ochraně před hlukem a vibracemi na pracovišti,“ uvedl Miroslav Grund z iniciativy Proti zvyšování hlukových limitů.

Zněly sirény i motorová pila

Demonstranti dávali svoji nelibost nad záměrem najevo řehtačkami, sirénou, bubínky či motorovou pilou. Podpořili i české nemocniční lékaře, kteří hromadně podávají výpovědi kvůli nespokojenosti se svými platy. „Nedopusťme ať už zvyšování hlukových limitů, nebo vyhánění špičkových lékařských specialistů do zahraničí,“ podotkl Grund.

Happening se konal již podruhé. Příchozí drželi transparenty s nápisy Stop zvyšování limitů občanské trpělivosti, Ne letišti Vodochody či Stop zvyšování limitů hluku.

Vládní nařízení z roku 2006 stanoví maximum pro venkovní hluk z hlavních silnic na 60 decibelů ve dne a 50 v noci. Nově by to mělo být 65 decibelů ve dne a 60 v noci. Světová zdravotnická organizace přitom považuje za zdraví nebezpečné už hodnoty nad 42 decibelů, 55 a více decibelů pak pokládá za nebezpečné pro zdravý spánek.

Zdroj: Pražský deník 27.1.2011

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/stop-hluku-zadali-demonstranti-pr20110126.html

» Přejít na článek Stop hluku, žádali demonstranti před ministerstvem na webu http://prazsky.denik.cz.

 

Diskuzní fórum

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

Zatím tu není žádný diskuzní příspěvek.

Pro aktivní účast v diskuzích je potřeba se nejdříve přihlásit do systému.

© Kyjský občanský klub, Kontakt: kyjeok (zavináč) seznam (tečka) cé zet
© Design, redakční systém: Webdesignum 2008 - 2011